Nëse dini diçka rreth muzikës ‘country’, atëherë keni dëgjuar për Dolly Parton. Jo vetëm që është një nga artistet femra më të suksesshme të të gjitha kohërave, por ajo gjithashtu perceptohet si një ikonë e plotë femërore.

Sidoqoftë, siç ndodh shumë shpesh në Holliwood, pjesa më e madhe e karrierës së Dolly është dëmtuar nga stereotipe përçmuese. Flokët e gjatë bjondë, figura zhgënjyese, rrënjët e vendit të pafajshëm: të gjitha atributet e saj kanë kontribuar që të etiketohet si një bjonde tipike ‘budallaqe’, e cila nuk ka asgjë përveç pamjes së jashtme.

Por njerëzit harrojnë që 74-vjeçarja ka kapërcyer pengesa shumë më sfiduese dhe të pabesueshme se disa nga të famshmit e tjerë që dominojnë në media. Ajo vjen nga një familje aq e varfër sa babai u detyrua ta paguante doktorin që e ndihmoi të lindte me një qese misri.

Megjithatë Dolly kaloi të gjitha pengesat për të pasur jetën që shumë prej nesh mund ta ëndërrojnë dhe e bëri këtë përmes forcës së vet, vullnetit dhe inteligjencës.

Dolly kapërceu varfërinë për të qenë më e mira në biznes

Ajo ishte fëmija i katërt në familje, por nëna lindi edhe tetë fëmijë të tjerë. Kjo bëri që gjërat të ishin kaotike në çdo kohë, por Dolly arriti ta ushqente dashurinë e saj për muzikën.

Dolly ka thënë në 1979 se flinin rreth tre ose katër fëmijë në një shtrat. Meqenëse ajo ishte një nga më të rriturat, i duhej të kujdesej për motrat e vogla gjithë natën.

Në shtëpi nuk lejohej asnjë libër, sepse të rinjtë thjesht do t’i përtypnin dhe kafshonin, duke i shkatërruar. Gjithëçka që kishin ishte bibla, të cilën nëna e Dolly-t ua lexonte në çdo kohë.

Në moshën 8-vjeçare, Dolly preku për herë të parë një kitarë. Ajo e kaloi fëmijërinë duke dhënë shfaqje drejtpërdrejt në radio, si dhe shfaqje televizive në Tenesi, që ishte mënyra se si futi këmbët në industri. Pasi mbaroi shkollën e mesme, Dolly rezervoi një biletë autobusi për të shkuar në Nashville, shtëpia e muzikës në vend dhe jeta e saj nuk do të ishte më kurrë e njëjtë.

Ajo nuk pranon të përcaktohet nga stereotipet

Dolly Parton doli në vitet ‘60 me albumin ‘Unë jam Dolly’. Sidoqoftë, nuk ka qenë një rrugë e lehtë për të. Si një vajzë e re, naive, që shkel këmbën në atë që mund të jetë një industri patriarkale alarmante, Dolly mund të ishte trembur lehtë ose të manipulohej nga ata që ishin në pushtet.

Por Dolly nuk u tërhoq. Një nga këngët e para që Dolly regjistroi ishte ajo e titulluar “Dumb Blonde”.

‘Nuk do të kufizohem vetëm sepse njerëzit nuk do ta pranojnë faktin se unë mund të bëj diçka tjetër,’- shkruajti Dolly Parton në Twitter.

Kjo këngë doli para 50 vitesh dhe kohërat ishin shumë më sfiduese për gratë në jug sesa sot.

Ajo në fakt u mërzit gjatë performancës së parë në Porter Wagoner Show, pasi audiencës iu desh kohë që të mësohej me pamjen dhe zërin teksa këndonte.

Dolly gjithashtu nuk ka frikë ta ruajë realitetin me publikun. Ajo ka qenë e hapur për operacionin plastik dhe madje ka një sens humori për këtë. Në një kohë kur kaq shumë të famshëm po zgjedhin operacionin plastik, por që e mbajnë të fshehtë, është bukur të shohësh një grua që është si një libër i hapur për zgjedhjet e saj.

Një nga frazat e saj më të përdorura është: "Duhen shumë para për tu dukur e lirë."

Ajo është një kampione për gratë që nga vitet '60

Gjatë gjithë karrierës së saj, Dolly ka qenë një kampione për të drejtat e grave, megjithëse ende heziton ta quajë veten feministe. Veprimet e saj kanë folur më shumë se fjalët. Në një industri ku gratë kontrollohen nga burrat, Dolly u bëri të ditur të gjitha vajzave se ishte talenti i saj i paparë që po e udhëhiqte.

Në vitet ‘80, Dolly shkroi një këngë për filmin ‘9 to 5’, në të cilin diskuton ngacmimin dhe pabarazinë në vendin e punës.

Në të njëjtën kohë, nuk është ajo që të gjykojë gratë e tjera për mënyrën sesi shprehen.

Dolly nuk u ndje kurrë sikur duhej të zgjidhte midis dashurisë dhe karrierës

Dolly i kishte kushtuar pjesën më të madhe të jetës projekteve që shkojnë përtej të kënduarit. Ajo është bashkëpronare e kompanisë ‘Dollywood’, një korporatë që zotëron dhe operon një park ‘Dolly Parton’, një teatër darke, oferta argëtimi, resorte dhe spa. Ajo ka aktruar në një numër filmash dhe shfaqjesh televizive, disa prej të cilave kanë patur shumë sukses.

Ajo është filantrope (ndërmerr iniciativa private për të mirën publike). Puna që ka bërë për të inkurajuar shkrim-leximin në vend është jashtëzakonisht e madhe, edhe pse lindi nga një baba analfabet. Biblioteka e Bamirësisë së saj, ‘Imagjinata’ është vlerësuar për dhurimin e një libri për 85,000 fëmijë çdo muaj.

Dolly është e martuar me Carl Thomas Dean për gati 54 vjet. Ata nuk kanë fëmijë, pasi iu desh të hiqte mitrën herët, duke i marrë mundësinë për të pasur fëmijë biologjikë.