Microsoft do të zëvendësojë dhjetëra gazetarë me kontratë në faqen e tij të internetit të ‘MSN’ dhe të përdorë sisteme të automatizuara për të përzgjedhur histori lajmesh, raporte të mediave amerikane dhe britanike.

Kurimi i tregimeve nga organizatat e lajmeve dhe përzgjedhja e titujve dhe fotove për faqen e MSN aktualisht bëhet nga gazetarët. Inteligjenca artificiale tashmë do t’i kryejë detyrat e prodhimit të lajmeve, thanë burime për ‘Seattle Times’.

Microsoft tha që ishte pjesë e një vlerësimi të biznesit të saj.

Gjigandi i teknologjisë amerikane tha në një deklaratë: "Ashtu si të gjitha kompanitë, ne vlerësojmë biznesin tonë në mënyrë të rregullt. Kjo mund të rezultojë në rritje të investimeve në disa vende dhe, herë pas here, ulje tek të tjerat. Këto vendime nuk janë rezultat i pandemisë aktuale ".

Microsoft, si disa kompani të tjera të teknologjisë, paguan organizatat e lajmeve për të përdorur përmbajtjen e tyre në faqen e saj të internetit. Por punëson gazetarë për të vendosur se cilat histori do të shfaqen dhe se si do të paraqiten.

Rreth 50 prodhues të lajmeve me kontratë do të humbasin punën e tyre në fund të qershorit, raporton Seattle Times, por një ekip gazetarësh me kohë të plotë do të mbeten.

Fondet e Google automatizojnë projektin e lajmeve.

"Është demoralizuese të mendosh që makinat mund të na zëvendësojnë, por ja që ndodh,"- i tha gazetës një burim.

Disa gazetarë të larguar nga puna paralajmëruan se inteligjenca artificiale mund të mos jetë plotësisht e njohur me udhëzimet e rrepta editoriale dhe mund të përfundojë duke lejuar publikimin e historive të papërshtatshme.

27 nga ata që humbin punën e tyre janë të punësuar nga ‘PA Media’ në Mbretërinë e Bashkuar, raporton ‘Guardian’.

Një gazetar thoshte: "Unë e kaloj gjithë kohën time duke lexuar se si automatizimi dhe inteligjenca artificiale do të marrin të gjitha punët tona. Tani është marrë e imja."

Microsoft është një nga shumë kompani të teknologjisë që eksperimenton me format e të ashtuquajturës gazetari robotike për të ulur kostot. Google gjithashtu po investon në projekte për të kuptuar se si mund të funksionojë ajo.