Fëmijët janë fëmijë dhe ndonjëherë, ata zemërohen. Sipas Qendrës së Studimit  të Mjekësisë së Fëmijëve “Yale”, është normale që një fëmijë më i vogël se 4 vjeç të zemërohet dhe të qajë deri në 9 herë në javë për 5-10 minuta. Por kjo nuk do të thotë që nuk mund të bëni asgjë në lidhje me këtë. Dhe nuk duhet të mësoni teknika të veçanta të menaxhimit të zemërimit, një rregull i thjeshtë mund të bëjë një ndryshim të madh.

Metoda mund të ndihmojë me pakënaqësitë e panevojshme.

Fëmijët shpesh zemërohen dhe mund të mendojnë se të rriturit i kanë ofenduar me qëllim kur në të vërtetë nuk është kështu. Kjo mund të ndodhë, për shembull, kur një prind nuk ka qenë në gjendje të dëgjojë ato që tha një fëmijë, sepse ishin të zënë ose nuk u kushtuan vëmendje. Prandaj, nëse fëmijët mësojnë se si me edukatë t’i vënë në dijeni të rriturit në lidhje me nevojat dhe dëshirat e tyre (të folurit është një mjet i mrekullueshëm), ata bëjnë një hap të madh në zhvillimin e aftësive të tyre të komunikimit.

Nëse ndjeni zemërim, pakënaqësi ose zhgënjim si rezultat i sjelljes së dikujt, pyesni veten: a i ke thënë këtij personi që doje apo nuk doje diçka? A ka personi ndonjë të dhënë që nuk jeni i kënaqur?

Fraza e parë është një kërkesë e sjellshme.

Është më e lehtë për ta kuptuar këtë metodë përmes një situate specifike. Për shembull, fëmija juaj mund të pyesë, me zemërim, "Pse nuk më dha lëng portokalli?" Me qetësi tregojini fëmijës se kjo është fraza e tretë dhe se ato duhet të fillojnë me fjalën e parë. Duhet të tingëllojë kështu: "Ju lutem më jepni pak lëng portokalli." Dhe na besoni, kjo do të zgjidhë një numër të madh situatash menjëherë në vend.

Fëmija duhet të sigurohet që ata janë dëgjuar dhe kuptuar saktë.

Nëse fraza e parë nuk kishte ndonjë efekt, duhet të siguroheni që personi ju ka dëgjuar dhe ka marrë kërkesën tuaj, dhe në mënyrë ideale, ata duhet të përgjigjen me. Fraza e dytë tingëllon si kjo: “Më falni, thashë që më duhej një lëng portokalli. Mbase nuk më dëgjove “. Mundësia për të marrë lëng portokalli në këtë pikë pothuajse bëhet absolute.

Nëse fëmija ende nuk ka marrë një përgjigje, ata mund të shprehin pakënaqësi.

Dhe nëse për ndonjë arsye fëmija ende nuk ka marrë një përgjigje ose reagim ndaj 2 frazave të para, ata mund të shprehin indinjatën dhe konfuzionin. Ata gjithashtu mund ta njoftojnë personin se nuk janë dëgjuar. Por ka shumë të ngjarë, që kjo frazë e tretë nuk do të jetë e nevojshme.

Fëmijët tuaj do t'ju falënderojnë për këtë rregull, sepse të mësuarit për t'i njoftuar të tjerët për nevojat tuaja në një mënyrë të sjellshme është në të vërtetë një nga aftësitë më thelbësore të komunikimit që ata mund të zhvillojnë.