Në realitet, ajo që hani është shumë më e rëndësishme sesa kur hani! Por, ky artikull na jep një orientim drejt asaj se çfarë e shkakton shtimin në peshë kur ne e hamë vaktin e darkës vonë!

Ushqimi dhe ritmi juaj cirkadian

Ideja që ngrënia gjatë natës ju bën të fitoni peshë buron nga studimet e kafshëve, të cilat tregojnë që trupi mund të përdorë kalori të konsumuara në mënyrë të ndryshme gjatë një kohe të caktuar të ditës.

Disa studiues mendojnë se ngrënia gjatë natës shkon kundër ritmit tuaj të rrethit cirkadian, që është cikli 24-orësh që i thotë trupit tuaj kur të flejë, hajë dhe zgjohet. Sipas ritmit tuaj rrethanor, nata është për pushim, jo ​​për të ngrënë.

Në të vërtetë, disa studime për kafshët mbështesin këtë teori. Minjtë që hanë në kundërshtim me ritmin e tyre cirkadian fitojnë ndjeshëm më shumë peshë sesa minjtë që hanë vetëm gjatë orarit të zgjimit, edhe nëse hanë të njëjtën sasi ushqimi

Megjithëse disa studime për kafshët kanë lidhur ngrënien gjatë natës me peshën e shtuar, studimet tek njerëzit tregojnë se ngrënia përtej nevojave tuaja ditore të kalorive çon në shtim në peshë, të palidhur me atë kohë të ditës që hani.

Studiuesit panë marrëdhëniet midis kohës së vaktit dhe konsumit të përgjithshëm të kalorive tek 59 persona. Veçanërisht, individët që hëngrën afër gjumit, morën më shumë kalori sesa ata që hëngrën vaktin e tyre të fundit më herët. Ata që hanë natën kanë tendencë të hanë më shumë dhe, për këtë arsye, konsumojnë kalori shtesë. Me kalimin e kohës, një tepricë e kalorive mund të çojë në shtim peshe.