Sipas studimeve, mbi 80% e pacientëve të shtruar në spital me Covid-19, në Angli, kanë mungesë të vitaminës D krahasuar me popullatën e përgjithshme. Një dozë e konsiderueshme e vitaminës duket se zvogëlon ashpërsinë e Covid-19.
 
Vitamina D është "vitamina e diellit" sepse trupi e krijon atë kur lëkura është e ekspozuar ndaj rrezeve të diellit.
 
Në vitet 1930, një numër vendesh, përfshirë Kanadanë, mandatuan fortifikimin e ushqimeve thelbësore me vitaminën D. Marrja e saj zvogëlon rrezikun e frakturave, përmirëson funksionimin e muskujve dhe madje mund të zvogëlojë rrezikun e vdekjes nga disa kancere. Një studim i madh me 7,000 pacientë zbuloi se gratë që marrin vitaminë D gjatë shtatzënisë kanë një rrezik më të ulët të diabetit gestacional, vështirësi të ulët gjatë lindjes dhe ndoshta ulje rrezku të hemorragjisë pas lindjes. Një studim me pothuajse 100.000 njerëz zbuloi se marrja e suplementeve të vitaminës D ul vdekjen e parakohshme. Me gjithë këto përfitime, pse të kundërshtoni fortifikimin e ushqimeve thelbësore me vitaminë D?


 
Gjithashtu, shumë vitaminë D mund të shkaktojë dëm. Rrit rrezikun e një numri të gjërave duke përfshirë tejkalimin e urinës, ndjenjën e etjes, marrje mendsh, dhimbje koke, dhimbje kockash, gurë në veshka dhe madje edhe dështim të mëlçisë.
Disa studime sugjerojnë gjithashtu që qumështi i pasuruar ka shije të ndryshme.
 
Për të shmangur detyrimin e vitaminës D mbi popullatën, zgjidhja është që qeveria të rekomandojë dhe subvencionojë fortifikimin, pra të pasurohen ushqimet kryesore me vitaminë D. Disa kompani angleze e shtuan vitaminën D në qumështin dhe bukën e tyre.
Organizata Botërore e Shëndetësisë ka udhëzime për dozat e sigurta të fortifikimit të vitaminës D. Në Kanada dhe SHBA qumështi është i pasuruar me një normë prej rreth 1mg / 100mL. Pirja e një filxhani qumësht siguron rreth 3mg të vitaminës D.
 
Forcimi i ushqimit thelbësor me sasi të ndjeshme të vitaminës D është një ndërhyrje e lirë që do të kishte një përfitim të vogël, por të rëndësishëm shëndetësor. Kjo mund të arrihet përpara sezonit të ardhshëm të gripit - ose një vale tjetër Covid-19.