Shumica e dietave janë ndërtuar rreth tre ideve themelore:
1. Kufizimi i kalorive
2. Rregullimi i raportit të makroelementëve të ndryshëm. (psh karbohidratet e ulëta, yndyra e ulët, proteina të larta, karbohidratet e larta ose ndonjë raport i caktua.r)
3. Kufizimi ose eleminimi i disa ushqimeve ose grupeve ushqimore.
 
Jeni me besimin se nëse ndiqni një nga dietat e mësipërme do të bini në peshë dhe do të ndiheni më mirë. Por kjo jo gjithmonë funksionon. Nëse shmangi dhe kufizoni shumë ushqime, ju nuk merrni mirkoelementet e nevojshme për trupin. Mikroelementët përfshijnë vitamina, minerale, acide yndyrore dhe aminoacide.
 
Janë 7 arsye pse mund të keni mungesë të mikroelementeve:
 
1.Ushqimet e përpunuara

Processed and refined items, artificial sweeteners lack the main nutrients.
 
2-Restrictive diets Many people believe that the most effective diets are those that restrict many foods, which actually restrict the nutrients needed by the body. 3-Stress Stress can reduce microelements in the body. We may have different stresses in life, but one of them we can control, and that is stress about what we should eat. Nutritionists and dietitians suggest not starting the diet at a time when you feel stressed. 4-Toxins Toxins can reduce nutrients in the body. They are present in the environment, in food and in low quality water. This way the diet becomes impossible for you.
 

 

 

 

 

 
5-Medications
 
Some types of medications can affect your nutritional needs.
 
6-Digestive problems Even in the presence of a nutrient-rich diet, if you can not digest, absorb and assimilate the food you are eating, you are likely to encounter nutrient deficiencies. Excessive use of antibiotics, excessive consumption of processed foods, general stress, alcohol, etc., can all affect your ability to process nutrients.