Të thuash ‘jo’ duket ndonjëherë si gjëja më e vështirë. ‘Jo’ duam të themi kur nuk mund ta bëjmë një gjë që na këkrohet, kur nuk kemi kohë apo thjesht nuk duam ta bëjmë.

Shpeshherë ndihemi fajtor, kur themi ‘jo’, dhe mendojmë se do të ndikojë mjaft keq në marrëdhënien tonë me të tjerët.

Kujto se ti nuk mundesh të bësh ccdo gjë dhe mëso se sit ë thuash jo me bindje.

Bëhu i arsyeshëm

Mbase nuk është përgjegjësia juaj ose nuk keni kohë ta bëni atë gjë që ju kërkohet.Të qenit I arsyeshëm është mënyra më e mirë për ta kaluar këtë situatë, duke mos u ndjerë fajtor.

Është krejtësisht normale të keni plane tashmë të vendosura dhe nuk po tregoheni të paarsyeshëm duke mos dashur t’i ndryshoni ato plane.

Mos harroni që të gjithë keni një jetë të jashtë punës - miq, partnerë, familje, hobi - dhe është e nevojshme të vendosni si parësore gjëra të tjera, që kanë rëndësi për ju në jetë.

Bëhu i sinqertë

Nëse ekziston një arsye e mirëfilltë për të mos qenë në gjendje të bëni diçka, shpjegojeni kur thoni jo.

Mundohuni ta bëni personin të kuptojë që për t'i ndihmuar ata në X detyrë, jo do të sakrifikoni shumë angazhime të tjera.

Bëhu racional

Cila është më e keqja që mund të ndodhë nëse thua jo? Ndoshta ju e keni bërë në të kaluarën dhe dikush është mërzitur ose është trguar i vrazhdë me ju, por ndoshta nuk ka përfunduar aq keq sa keni menduar.

Mos harroni se njerëzit e tjerë ju kanë thënë jo edhe në të kaluarën - ju ndoshta nuk mbani inat ndaj tyre, pasi jeni më të kuptueshëm. Mos harroni se jo të gjithë mendojnë dhe sillen njësoj si ti!

Fol me vendosmëri

Sa më bindës që tingëlloni kur thoni jo, aq më shumë ka të ngjarë që personi që kërkon diçka prej jush të jetë mirëkuptues.

Mundohuni të flisni me vetëbesim - mos harroni se nuk keni arsye të ndiheni fajtorë dhe shpjegoni me qetësi pse po thoni jo.

Nëse keni të bëni me një mik apo anëtar të familjes, ata do ta kuptojnë dhe nuk do t'ju vendosin në siklet. Nëse biseda juaj është me një koleg ose shef, mos harroni fushën tuaj të përgjegjësisë dhe mësohuni të thoni jo për gjërat që bien jashtë kësaj.