Sot është Dita Ndërkombëtare e Librit dhe e të drejtave autoriale. Me këtë datë të vitit 1616, lidhet vdekja e dy kolosëve të letërsisë botërore: Shekspirit në Angli dhe Miguel de Cervantes në Spanjë.

Kjo datë shënohet në botë që nga viti 2003, ndërsa është pazgjedhur në vitin 1995 me qëllim të kontribuojë në mbarë botë për të drejtat e autorit duke inkurajuar të gjithë, e në veçanti të rinjtë për të zbuluar kënaqësinë e leximit. Kjo datë është edhe një thirrje për të rritur respektin për kontributet e pazëvendësueshme të autorëve dhe librit në progresin social dhe kulturor të njerëzimit. 

Disa nga thëniet më të bukura për librin:

“Duhet të bëni kujdes prej librave, çfarë është brenda tyre, fjalët, kanë fuqinë të na ndryshojnë” ? Cassandra Clare

“Mos lexoni siç bëjnë fëmijët, për t’u zbavitur apo siç bëjnë ambiciozët për të mësuar. Jo, lexoni që të jetoni.” ? Gustave Flaubert

“Nëse ka ndonjë libër që do ta lexosh, por nuk është shkruar akoma, atëherë duhet ta shkruash ti.” ? Toni Morrison

“Kur ke mbaruar së lexuari një libër, dëshiron ta kishe autorin që e ka shkruar mik, që të mund t’i telefonoje dhe t’i tregoje si ndihesh. Kjo nuk para ndodh.” ? J.D. Salinger

“E kam imagjinuar gjithnjë Parajsën si një lloj biblioteke.” ? Jorge Luis Borges

“Miq të mirë, libra të mirë dhe një ndërgjegje e qetë: kjo është jeta ideale.” ? Mark Twain

“Kaq shumë libra, kaq pak kohë.” ? Frank Zappa

“Nëse lexon vetëm librat që i lexojnë të gjithë, do të mendosh vetëm gjërat që i mendojnë të gjithë.” ? Haruki Murakami

“Librat janë miqtë më të qetë dhe më të përhershëm; ata janë këshilltarët më të gjindshëm dhe më të mençur dhe mësuesit më të durueshëm.” ? Charles William Eliot

“Kur kam pak para, blej libra; dhe kur më tepron ndonjë gjë prej tyre, blej ushqim dhe veshje.” ? Desiderius Erasmus

“Ku është natyra njerëzore më e brishtë se në një librari?” ? Henry Ward Beecher

“S’mund të jetoj pa libra.” ? Thomas Jefferson

“Ka dy arsye për të lexuar një libër: një, të shijon leximi; tjetra: mund të mburresh rreth tij.” ? Bertrand Russell

“Librat janë kaq të veçantë, të rrallë dhe të tuat, saqë të tregosh se çfarë ndien për to duket si tradhti.” ? John Green

“Ka krime më të këqija se djegia e librave. Një prej tyre është të mos i lexosh.” ? Joseph Brodsky

“Mendo përpara se të flasësh. Lexo përpara se të mendosh.” ? Frances Ann Lebowitz

“Ne jetojmë për librat.” ? Umberto Eco

“Nëse ke një kopsht dhe një bibliotekë, atëherë ke gjithçka që të duhet.” ? Cicero

“Lexova një libër një ditë dhe e gjithë jeta ime ndryshoi.” ? Orhan Pamuk

“Librat janë aeroplani, treni, rruga. Ata janë destinacioni dhe udhëtimi. Ata janë shtëpia.” ? Anna Quindlen.

“Leximi i të gjitha librave të mirë është sikur bashkëbisedimi me mendjet më të mira të shekujve të kaluar.” – Rene Descartes

“Gjërat që dua t’i di janë në libra; shoku im më i mirë është njeriu i cili do më sjellë një libër që nuk e kam lexuar.” – Abraham Lincoln /KultPlus/