Një nga filmat më të fundit, ‘Monster’ në Netflix, tregon historinë e Steve Harmon, një adoleshent i ri, me ngjyrë, që lufton për drejtësi, lufton me të ardhmen e tij pasi u akuzua padrejtësisht për një vrasje.

Njerëzit po dyshojnë se filmi bazohet në një histori të vërtetë, ku flitet për një 'ngërç' në sistemin e drejtësisë dhe racizmin në SHBA.

‘Monster’ u shfaq për herë të parë në Festivalin e Filmit Sundance 2018, para se të shfaqej në Netflix këtë muaj. Kelvin Harrison Jr luan rolin kryesor, së bashku me Jennifer Hudson dhe Jeffrey Wright.

Historia e filmit Netflix përqendrohet në Steve-in e lartpërmendur, një nxënës 17-vjeçar i shkollës së mesme nga Harlem. E ardhmja e Harmonit vihet në rrezik kur ai ngatërrohet në një rast grabitje-vrasje. Filmi ndjek rrugëtimin e Harmonit ndërsa ai dhe avokatja e tij, e luajtur nga Jennifer Ehle, luftuan kundër një sistemi të padrejtë të drejtësisë penale dhe një prokurori me motive racore, për të pastruar emrin e tij dhe për të provuar pafajësinë.

Historia e Harmonit në ‘Monster’ ka një ngjashmëri me shumë raste të jetës reale, por filmi bazohet në romanin me të njëjtin emër, fitues të çmimeve 1999, nga Walter Dean Myers. Megjithëse është një vepër e trilluar, autori përfshiu disa elementë autobiografikë në histori, të cilat ai i diskutoi në një intervistë të vitit 2011 me NJ.com.

Ashtu si Steve, Myers gjithashtu u rrit në Harlem. Titulli i romanit dhe filmit u tërhoq gjithashtu nga përvojat e jetës reale të Myers. Në kujtimet e tij të vitit 2001, Myers kujton se u fut në telashe si një adoleshent me temperament të shpejtë, i cili më pas zhvilloi një dashuri për të lexuar dhe për të shkruar. Myers vuri re se sa njerëz ishin të gatshëm për ta etiketuar atë një "përbindësh", duke e gjykuar padrejtësisht që nga fillimi, ashtu si ata që gjykojnë Harmonin në Monster.
 
‘Monster’, prek temat e identitetit, racizmit, integritetit individual dhe natyrës së komplikuar të së vërtetës dhe drejtësisë. Duke parë filmin, është e pamundur të mos mendosh për rastet e panumërta të bindjes së padrejtë dhe diskriminimit që ekzistojnë në sistemin e drejtësisë penale në SHBA. Përshtatja e Netflix ka të metat e tij, por Monster do të ketë një audiencë, e cila mendon për realitetin që qëndron pas çështjes së sajuar të Harmonit.