Kina ka njoftuar se do të lejojë çiftet të kenë deri në tre fëmijë, pasi të dhënat e regjistrimit treguan një rënie të madhe në nivelet e lindjeve.

Në vitin 2016, Kina hoqi politikën e saj të vjetër që nuk i lejonte çiftet të kishin më shumë se një fëmijë, duke e zëvendësuar atë me një kufi me dy fëmijë, i cili nuk ka arritur të çojë në një ngritje të qëndrueshme të lindjeve. Kostoja e rritjes së fëmijëve në qytete ka penguar shumë çifte kineze për të zgjeruar familjen e tyre.

Masa e fundit u miratua nga Presidenti Xi Jinping në një takim të zyrtarëve të lartë të Partisë Komuniste.

“Kjo do të vijë me masa mbështetëse, të cilat do të jenë të favorshme për përmirësimin e strukturës së popullsisë së vendit tonë, duke përmbushur strategjinë e vendit për të përballuar në mënyrë aktive një popullsi në plakje", sipas agjencisë së lajmeve Xinhua.

"Nëse zbutja e politikës së lindjes ishte efektive, politika aktuale e dy fëmijëve duhet të ishte provuar të ishte gjithashtu efektive," i tha Agjensisë së lajmeve Hao Zhou, një ekonomist i vjetër në Commerzbank. "Por kush dëshiron të ketë tre fëmijë? Të rinjtë mund të kenë dy fëmijë më së shumti. Problemi themelor është se kostot e jetesës janë shumë të larta dhe presionet e jetës janë shumë të mëdha."

Pas publikimit të rezultateve të censusit pritej gjerësisht që Kina të lehtësonte rregullat e politikës familjare.