Dy muajt e fundit, Parwana, një grua nga Afganistani, tregon se e ka kaluar pragun e shtëpisë së saj ndoshta katër herë. Më parë ajo largohej herët në mëngjes për punë, me të cilën mbante gjithë familjen dhe më pas ndiqte studimet.

Pasi talebanët morën Kandahar-in, menaxheri i saj i tha që të mos vinte në punë dhe universiteti i ende nuk ka gjetur mënyrën se si t’i mbajë klasat e ndara sipas gjinisë që ata kërkuan.

Shumë njerëz e kanë mirëpritur qetësinë që u vendos në vend pasi lufta përfundoi papritur, por për Parvanën, si një grua e re e vetme, rrugët e patrulluara nga ushtarët talebanë janë të mbushura me kërcënim. "Tani kam frikë të dal. Nuk jam më si më parë... "
 
“Mendova se isha dikush, mund të bëja diçka për familjen time dhe të ndihmoja të tjerët. Tani as nuk mund ta mbaj veten, "tha ajo. "Gratë këtu ndjehen sikur gjithçka ka marrë fund për to."
 
Udhëheqja talebane, e etur për njohje dhe fonde ndërkombëtare, prej vitesh po i drejtohet botës me premtime se regjimi ka ndryshuar rrënjësisht, në veçanti pozicionet mbi të drejtat e grave.
 
Kur luftëtarët e tyre pushtuan Kabulin, zëdhënësi Zabihullah Mujiahid u zotua brenda pak ditësh që gratë do të kenë të drejta për arsimim dhe punë, brenda një kuadri islamik, grupi ende nuk ka për të përcaktuar.
 
Grave mund t'u ofrohen disa të drejta, por pritet që ato të studiojnë dhe të punojnë në një sferë aq të shkëputur nga ajo e burrave që drejtojnë vendin, ekonominë dhe të gjithë sektorët kryesorë, saqë jeta e tyre do të ketë kufizime të rënda.
 
Niamatullah Hassan, kryebashkiaku i ri taleban i Kandahar, thotë se ai ka dy gra në administratën e tij, nga një ekip komunal prej 1,200 personash. Ai do të lejojë më shumë punonjëse gra, pasi të jenë të izoluara nga burrat dhe qeveria qendrore ta miratojë.
 
"Unë jam i gatshëm të rris numrin e grave punëtore, ne po planifikojmë të përgatisim një vend pune të veçantë dhe një mjedis të sigurt për to," tha ai.
 
Punonjëset e shëndetësisë dhe arsimit janë kryesisht ende në zyrat e tyre, megjithëse disa në Kandahar janë urdhëruar të veshin burka dhe shumica e grave të tjera janë urdhëruar të qëndrojnë në shtëpi për arsye "sigurie".

Ka një hendek në rritje midis premtimeve dhe realitetit të ashpër për gratë, i cili është në përkeqësim në të gjithe vendin.
 
Deborah Lyons, shefe e misionit të Kombeve të Bashkuara në Afganistan,  tha këtë javë në këshillin e sigurisë të OKB -së:
 
“Ne po marrim raporte në rritje ku talebanët i kanë ndaluar gratë të shfaqen në vende publike pa udhëheqës meshkuj dhe i kanë penguar gratë të punojnë. Ata kanë kufizuar aksesin e vajzave në arsim në disa rajone.."
 
Gratë afgane kanë thënë vazhdimisht se janë të gatshme të bëjnë kompromis në shumë fusha, por jo të drejtën për t'u arsimuar dhe për të siguruar jetesën.