Ndikimi i derdhjes së naftës në Detin e Kuq, nga një cisternë që po kalbet në ujë, mund të jetë shumë më i gjerë nga sa parashikohej, me 8 milionë njerëz që humbasin qasjen në ujë të rrjedhshëm dhe rezervat e peshkimit të Jemenit të Detit të Kuq do të shkatërrohen brenda 3 javësh.

Negociatat janë duke u zhvilluar për të shkarkuar 1.1 milion fuçi naftë bruto që mbetet në bordin e FSO Safer, i cili është përkeqësuar nga muaji që kur u braktis në 2017. Cisterna përmban katërfish sasinë e naftës të lëshuar nga Exxon Valdez në Gjirin e Alaskës në 1989, dhe një derdhje konsiderohet gjithnjë e më e mundshme.

Vaji do të përhapet përtej Jemenit dhe do të sjellë shkatërrim mjedisor që do të ndikojë në Arabinë Saudite, Eritrea dhe Djibouti.

Pavarësisht paralajmërimeve të përsëritura, përfshirë në këshillin e sigurisë të OKB-së, për ndikimin nëse cisterna shpërthen, zyrtarët e OKB -së nuk kanë qenë në gjendje të sigurojnë garanci për mirëmbajtjen e saj.

Edhe pse gjysma e naftës pritet të avullojë në det brenda 24 orëve, pjesa tjetër brenda gjashtë deri në 10 ditë do të arrijë në bregdetin perëndimor të Jemenit dhe portet më në jug për tre javë.

Shkëmbinjtë nënujorë koralë të Detit të Kuq, të cilët janë studiuar për elasticitetin e tyre unik ndaj ngrohjes së ujit të detit, gjithashtu do të kërcënohen.

Burimi: The Guardian