Një grua nga Argjentina thuhet se ka hequr qafe HIV-in pa ilaçe ose trajtim - rasti i dytë i dokumentuar i këtij lloji në botë.

Mjekët besojnë se sistemi imunitar i pacientes e ka pastruar vetë virusin.

Testet në më shumë se një miliardë qeliza të saj, nuk gjetën asnjë gjurmë të qëndrueshme të infeksionit, raporton Archives of Internal Medicine.

Nëse ky proces mund të shfrytëzohet, mund të ofrojë një mënyrë për të zhdukur ose kuruar efektivisht HIV-in, thonë ekspertët.

Eliminimi i HIV-it

Gjetjet janë provë e mëtejshme se disa njerëz kanë lindur me elasticitet natyral ndaj HIV-it.

Disa kanë gjene që parandalojnë infeksionin.

Të tjerët - duke përfshirë "pacientin Esperanza", i cili dëshiron të mbetet anonim - duket se e marrin, por më pas e zhdukin vetë virusin.

Por shumica e njerëzve me HIV kanë nevojë për terapi antiretrovirale gjatë gjithë jetës.

Dhe nëse e ndalojnë marrjen e këtyre barnave, virusi i fjetur mund të rizgjohet dhe të shkaktojë sërish probleme.

Dr Andrew Freedman, nga Shkolla Mjekësore e Universitetit të Cardiff-it, tha se ilaçet aktuale të HIV-it janë jashtëzakonisht efektive dhe ndërkohë që trajtimet e ardhshme janë të rëndësishme, përmirësimi i aksesit në ART (terapi antiretrovirale), që ndryshon jetën në të gjithë globin është gjithashtu një prioritet urgjent.