Kristen Stewart is back in the movies with "Spencer," a psychodrama portraying Princess Diana for three stressful days of her life. The film comes from Oscar-nominated screenwriter Steven Knight and Chilean director Pablo Larraín.

Spencer gives an idea of ??what goes on in the mind of one of the most famous women of the 20th century. Vanity Fair gives a summary of what you need to know before you see Spencer (if you haven’t seen it yet).

entry

The film is set in 1991, when Diana is located at Queen Elizabeth Sandringham Estate in Norfolk, England. The 72-hour period - which includes the Christmas period - is a time of celebration, formal dress changes and bizarre traditions held since the days of Queen Victoria.

"What I didn't want to do was a biography," screenwriter Steven Knight said of his screenplay for Vanity Fair. "I wanted to take a picture, like a paparazzi picture of her, as many people did - and I hope that within a special weekend of pressure, stress and joy, it would be possible to find out who the man behind the icon was."

On what is Spencer based?

Përpara se të fillonte të shkruante, Knight gjurmoi ish-anëtarët e stafit të Sandringham që kishin dëshmuar vizitat e Dianës për pushime në pallat. Ai u mbështet në rrëfime të dorës së parë, në vend të biografive mbretërore apo materialeve të tjera burimore për familjen mbretërore.

Duke folur për Vanity Fair, Knight thotë:

“Gjithçka në film që duket e pabesueshme është e vërtetë.… Unë fola me njerëz që shërbyen dhe vëzhguan. Dhe solla ngjarje të vërteta, gjëra që ndodhën, të cilat mund të përdoren për të krijuar dramën.”

Knight nuk zbulon se me kë foli në mënyrë specifike, por ai kuptoi se anëtarët e stafit me të vërtetë e donin Dianën. Ata vërtet donin që ajo të ishte mirë. Pra, kishte një lloj ngrohtësie dhe një lloj humanizmi në një mjedis ku ajo ishte e rrethuar nga tradita dhe gjëra që nuk kanë ndryshuar dhe nuk do të ndryshojnë kurrë.

"Unë e mendoj atë si një luftëtare të pambrojtur," shton Knight. “Me fjalë të tjera, ajo shkon në betejë, por nuk ka armë. Ajo nuk ka asgjë për të mbrojtur veten. Dhe unë mendoj se kushdo do të dëshironte ta ndihmonte dhe do të dëshironte ta mbronte atë person, sepse ajo ishte shumë e pambrojtur dhe ajo po vinte në këtë mjedis nga bota reale. Kuptohet, ajo ishte e pasur dhe familja e saj, në fakt, ishte shumë aristokrate, por ajo bënte një jetë relativisht normale. Pastaj papritmas ajo është në këtë botë ku nuk ka kompromise.”

Gjendja e martesës së Dianës dhe Princit Charles deri në atë pikë

Aspak mirë. Filmi fillon një dekadë pas dasmës përrallore të Dianës dhe Charles, pasi çifti mirëpriti dy djem, William dhe Harry (të cilët janë 9 dhe 7 vjeç në "Spencer"). Diana dhe Charles kanë pasur marrëdhënie romantike jashtë martesës (ajo me ish-instruktorin e kalërimit James Hewitt; ai me ish të dashurën dhe gruan e ardhshme, Camilla Parker Bowles).

Për referencë në atë kohë, Diana ishte aq e pakënaqur me martesën e saj, sa në vitin 1991, ajo dha intervista sekrete për një libër bombë, “Andrew Morton’s Diana: Her True Story”. Libri, i cili detajon luftën e Dianës me buliminë, përpjekjet për vetëvrasje dhe një martesë të palumtur, do të botohej vitin e ardhshëm dhe do të vuloste ndarjen e saj nga familja mbretërore.

Sandringham është shtëpia e mbretëreshës në Norfolk, e cila ka qenë prej kohësh një rezidencë mbretërore e preferuar për pushime. Elizabeth ende e përdor atë si shtëpinë e pushimit të familjes së saj. Megjithatë, Diana e urrente Sandringhamin – ritualet e tij të modës së vjetër, atmosferën e mbytur dhe të çuditshme.

Ritualet dhe formalitetet e çuditshme të Sandringham

Windsors nuk janë thjesht tradicionalë. Siç e bën të qartë dokumentari “Sandringham: The Queen at Christmas”, ata janë gjithashtu një familje ushtarake - që do të thotë se festa 72-orëshe është planifikuar me saktësi ushtarake dhe vëmendje të rreptë ndaj protokollit mbretëror.

Sipas një tradite që daton nga Mbretëresha Viktoria, mysafirëve u kërkohet ende të peshojnë veten në peshore antike pas mbërritjes dhe para se të largohen - arsyeja është se në këtë mënyrë tregohej se ata ishin kënaqur vetëm nëse shtonin tre kilogramë.

Në vitin 1991, Knight thotë se bulimia e Dianës njihej brenda mureve të pallatit, por nuk diskutohej kurrë.

Sipas traditës gjermane, dhuratat shkëmbehen në prag të Krishtlindjeve dhe jo ditën e Kristlindjeve - një rit i vështirë për të sapoardhurit në Sandringham. Ka darka zyrtare si në prag të Krishtlindjeve ashtu edhe në Krishtlindje, me plane të hartuara nga vetë mbretëresha. Rregullat e mirësjelljes së tryezës janë të rëndësishme. Kur mbretëresha lë pirunin dhe thikën e saj, të gjithë të ftuarit duhet të lënë gjithashtu serviset e tyre.

Në Krishtlindje, duhet të bëhet një foto vjetore dhe shëtitje në kishë. Stilistja e mbretëreshës, Angela Kelly, ka zbuluar se ajo i ndryshon veshjet deri në 7 herë në ditë gjatë periudhës së festave - dhe vendos për atë që të ftuarit e tjerë duhet të veshin për çdo kohë të ditës.

Ish-shërbëtori mbretëror Paul Burrell ka folur për ndryshimet rraskapitëse të garderobës:

“Ti ngrihesh me një gjë, pastaj duhet të ndërrohesh për në kishë… Mund të ndërrohesh për drekë. Më pas mund të ndryshosh veshjen për të bërë një shëtitje pasdite. Dhe pastaj do të ndërrohesh sërish për darkë.”

"Mund të jetë mjaft rraskapitëse. Ishte një nga ritualet e pandërprera që si Princesha Diana ashtu edhe Dukesha e Jorkut e patën mjaft të vështirë të përshtateshin," -shtoi eksperti mbretëror Richard Kay, duke folur në "A Very Royal Christmas: Sandringham Secret" të Channel 4.

“Imagjinoni Dianën në rrethanat e saj dhe faktin që gjithçka bazohet në ushqimin dhe në atë që vishni dhe si dukeni,” thotë Knight. “Pra, gjithçka ka të bëjë me atë që është në pasqyrë, jo me atë që është në të vërtetë atje. Kam përdorur shumë pasqyra në skenar, sepse ka të bëjë me reflektimin dhe ajo nuk është reflektimi. Ajo është vetvetja.”

Cilët anëtarë të familjes mbretërore shfaqen në film?

Not much. Unlike The Crown, where many characters appear in parallel stories, Spencer is shown strictly from Diana's point of view. And she was incredibly lonely in Sandringham - which means there aren't many known royals. Prince William (Jack Nielen) and Harry (Freddie Spry) appear in several scenes, as well as Prince Charles (Jack Farthing) and, in a short time, Queen Elizabeth (Stella Gonet). There is also a brief introduction to Camilla (Emma Darwall-Smith).

Does the story end gloomily?

A light spoiler: The movie gives Diana a happier ending than she had in real life. As for the latter, Knight says: "The movie has a happy ending and I really wanted that to happen because I think it deserved a happy ending there."