10 njerëzit më të pasur në botë e kanë parë pasurinë e tyre globale të dyfishohet në 1.5 trilion dollarë që nga fillimi i pandemisë.

Shifrat e Bankës Botërore treguan se 163 milionë njerëz ishin nën kufirin e varfërisë, ndërsa super të pasurit po përfitonin nga stimuli i ofruar nga qeveritë. 

Oxfam parashikon që deri në vitin 2030, 3.3 miliardë njerëz do të jetojnë me më pak se 5.50 dollarë në ditë.

Organizata tha se të ardhurat e 99% të popullsisë së botës ishte ulur nga marsi i vitit 2020 deri në tetor 2021, kur Elon Musk, themeluesi i kompanisë së makinave elektrike Tesla dhe nëntë miliarderët e tjerë më të pasur ishin bërë kolektivisht më të pasur me 1.3 miliardë dollarë në ditë. 

Musk, sipas shifrave të marra nga lista e miliarderëve të revistës Forbes, e pa pasurinë e tij të rritet 10-fish në 294 miliardë dollarë në 20 muajt e parë të pandemisë, duke e katapultuar atë mbi Jeff Bezos, themeluesin e Amazon, duke u bërë njeriu më i pasur në botë.

Pasuria neto e Bezos u rrit 67% në 203 miliardë dollarë, pasuria e Mark Zuckerberg e Facebook u dyfishua në 118 miliardë dollarë, ndërsa pasuria e themeluesit të Microsoft, Bill Gates, u rrit me 31% në 137 miliardë dollarë. 

Organizata Oxfam u bëri thirrje qeverive të vendosin taksa mbi kapitalin dhe pasurinë në një raport - Pabarazia Vret - që synon të përkojë me mbledhjen e shtyrë tani të elitës globale në Forumin Ekonomik Botëror në Davos.

Ndërsa njerëzit me të ardhura më modeste kanë parë gjithashtu rritjen e vlerës së aseteve të tyre gjatë pandemisë, Oxfam tha se 10 njerëzit më të pasur zotërojnë gjashtë herë më shumë pasuri. 10 miliarderëve do t'u duheshin 414 vjet për të shpenzuar pasurinë e tyre të kombinuar me një normë prej një milion dollarësh secili në ditë.

Kërcënimi që vjen nga pabarazia u theksua javën e kaluar nga David Malpass, presidenti i Bankës Botërore, kur shpalli parashikimet e fundit të organizatës së tij për ekonominë globale.

“Kjo pabarazi është edhe më dramatike në termat e të ardhurave për frymë dhe mesatare, me njerëzit në botën në zhvillim të lënë pas dhe normat e varfërisë në rritje. Ne po shohim ndryshime shqetësuese në varfëri, ushqim dhe shëndet.”