Rusia ka thënë se do të detyrohet të ndërmarrë "hapa hakmarrëse" për lëvizjen e fqinjit të saj, Finlandës, për t'u bashkuar me NATO-n.

Një deklaratë e ministrisë së jashtme tha se masa do të dëmtonte seriozisht marrëdhëniet dypalëshe, si dhe sigurinë dhe stabilitetin në Evropën veriore.

“Aderimi i Finlandës në NATO do të shkaktojë dëme serioze në marrëdhëniet dypalëshe ruso-finlandeze dhe ruajtjen e stabilitetit dhe sigurisë në rajonin e Evropës Veriore”, thuhet në deklaratë. "Rusia do të detyrohet të ndërmarrë hapa hakmarrës, si të natyrës ushtarako-teknike ashtu edhe të natyrës tjetër, në mënyrë që të neutralizojë kërcënimet ndaj sigurisë së saj kombëtare që rrjedhin nga kjo."

Më herët, presidenti dhe kryeministri i Finlandës kërkuan që vendi të aplikojë për anëtarësim në NATO, pa humbur kohë. Kjo erdhi pas rritjes së mbështetjes publike për anëtarësimin në NATO pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia.

Finlanda ndan një kufi prej 1,300 km me Rusinë. Deri më tani, ajo ka qëndruar jashtë NATO-s për të shmangur antagonizimin e fqinjit të saj lindor. Finlanda do të shpallë zyrtarisht vendimin e saj të dielën pasi të jetë shqyrtuar nga parlamenti dhe figura të tjera të larta politike.

Suedia ka thënë se do të shpallë një vendim të ngjashëm në të njëjtën ditë.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, ka thënë se pret që procesi i anëtarësimit të Suedisë dhe Finlandës të ndodhë shumë shpejt.

Shtëpia e Bardhë tha se SHBA do ta mbështeste një aplikim të NATO-s nga të dy vendet nëse ato aplikojnë.

Moska nuk ka specifikuar se çfarë hapash planifikon të ndërmarrë. Zëvendës përfaqësuesi i Rusisë në OKB, Dmitry Polyansky tha se Suedia dhe Finlanda do të bëhen objektiva të mundshëm për Rusinë nëse bëhen anëtarë të NATO-s, sipas agjencisë ruse të lajmeve Ria.

Zgjerimi i NATO-s që nga viti 1997

Burimi: BBC