Mbretëresha Elizabeth II kurorëzoi djalin e saj Charles si Princ i Uellsit në vitin 1969

Në momentin që mbretëresha vdiq, froni i kaloi menjëherë dhe pa ceremoni trashëgimtarit, Charles, ish-Princit të Uellsit. Por ka një sërë hapash praktike - dhe tradicionale - nëpër të cilat ai duhet të kalojë për t'u kurorëzuar Mbret.

Si do të quhet ai?

Ai do të njihet si Mbreti Charles III. Ky ishte vendimi i parë i mbretërimit të mbretit të ri. Ai mund të kishte zgjedhur cilindo nga katër emrat e tij - Charles Philip Arthur George.

Ai nuk është i vetmi që përballet me ndryshim titulli.

Megjithëse ai është trashëgimtar i fronit, Princi william nuk do të bëhet automatikisht Princi i Uellsit – ky titull do t'i jepet atij nga babai i tij. Ai ka trashëguar titullin e babait të tij Duka i Cornwall-it – William dhe Kate tani titullohen Duka dhe Dukesha e Cornwall dhe Kembrixhit.

Ekziston edhe një titull i ri për gruan e Charles, Camilla, e cila bëhet "Bashkëshortja Mbretëreshë".

Ceremonitë formale

Pritet që Charles të shpallet zyrtarisht Mbret të shtunën. Kjo do të ndodhë në Pallatin St James në Londër, përballë një organi ceremonial të njohur si Këshilli i Aderimit. Më shumë se 700 njerëz kanë të drejtë të marrin pjesë, por duke pasur parasysh njoftimin e shkurtër, numri aktual ka të ngjarë të jetë shumë më i vogël. Në Këshillin e fundit të Aderimit në vitin 1952, morën pjesë rreth 200 veta.

Në takim, vdekja e Mbretëreshës Elizabeth do të shpallet nga Zoti President i Këshillit Privy (aktualisht deputet i Penny Mordaunt), dhe një proklamatë do të lexohet me zë të lartë. Formulimi i shpalljes mund të ndryshojë, por tradicionalisht ka qenë një seri lutjesh dhe premtimesh, duke lavdëruar monarkun e mëparshëm dhe duke premtuar mbështetje për atë të ri. Kjo shpallje më pas nënshkruhet nga një numër figurash të larta, duke përfshirë kryeministrin, kryepeshkopin e Canterbury-t dhe Lordin Kancelar.

Ashtu si me të gjitha këto ceremoni, do t'i kushtohet vëmendje asaj që mund të jetë ndryshuar, shtuar ose përditësuar, si shenjë e një epoke të re.

Deklarata e parë e mbretit

Mbreti merr pjesë në një takim të dytë të Këshillit të Aderimit, së bashku me Këshillin Privy. Ky nuk është një "betim" në fillimin e mbretërimit të një monarku britanik, në stilin e disa krerëve të tjerë të shtetit, siç është Presidenti i SHBA. Në vend të kësaj ka një deklaratë të bërë nga Mbreti i ri dhe - në përputhje me një traditë që daton nga fillimi i shekullit të 18-të - ai do të bëjë një betim për të ruajtur Kishën e Skocisë.

Pas rënies së trumbetave, do të bëhet një shpallje publike duke shpallur Charles si Mbretin e ri. Kjo do të bëhet nga një ballkon mbi Gjykatën Friary në Pallatin e St James, nga një zyrtar i njohur si Mbreti i Armëve Garter.

Ai do të thërrasë: “Zoti ruajtë Mbretin”, dhe për herë të parë që nga viti 1952 do të luhet himni kombëtar me fjalët “God Save the King”.

Përshëndetjet me armë do të bëhen në Hyde Park, Kullën e Londrës dhe nga anijet detare, dhe shpallja e Charles si Mbret do të lexohet në Edinburg, Cardiff dhe Belfast.

Kurorëzimi

Pika e lartë simbolike e pranimit do të jetë kurorëzimi, kur Charles të kurorëzohet zyrtarisht. Për shkak të përgatitjes së nevojshme, kurorëzimi nuk ka gjasa të ndodhë shumë shpejt – për shembull, Mbretëresha Elizabeth mori fronin në shkurt 1952, por u kurorëzua në qershor të vitit 1953.

Për 900 vitet e fundit kurorëzimi është mbajtur në Westminster Abbey.

Është një shërbim fetar anglikan, i kryer nga Kryepeshkopi i Canterbury-t. Në kulmin e ceremonisë, ai do të vendosë kurorën e Shën Eduardit në kokën e Charles - një kurorë e fortë prej ari, që daton nga viti 1661.

Kjo kurorë mbahet nga monarku vetëm në momentin e kurorëzimit (sepse peshon 2.23 kg).

Ndryshe nga dasmat mbretërore, kurorëzimi është një ngjarje shtetërore - qeveria paguan për të dhe në fund vendos listën e të ftuarve. Do të ketë muzikë, lexime dhe ritualin e vajosjes së monarkut të ri, duke përdorur vajra portokalli, trëndafili, kanelle, myshku dhe qelibar. Mbreti i ri do të bëjë betimin e kurorëzimit përpara botës.

Kreu i Komonuelthit

Charles është bërë kreu i Komonuelthit, një shoqatë e 56 vendeve të pavarura dhe 2.4 miliardë njerëzve. Për 14 nga këto vende, si dhe në Mbretërinë e Bashkuar, Mbreti është kreu i shtetit.

Këto vende, të njohura si mbretëritë e Komonuelthit, janë: Australia, Antigua dhe Barbuda, Bahamas, Belize, Kanada, Grenada, Xhamajka, Papua Guinea e Re, Shën Christopher dhe Nevis, Shën Lucia, Shën Vincenti dhe Grenadinet, Zelanda e Re, Ishujt Solomon, Tuvalu.

Burimi: BBC