Një ekip mjekësh në Bengaluru përdori një teknikë të re, të quajtur “Ftohja totale e trupit” për të shpëtuar jetën e një foshnje 2-ditore, e cila u diagnostikua me takikardi supraventrikulare neonatale ose SVT neonatale. Kjo është një gjendje mjekësore që bën që zemra të rrahë më shpejt se normalja (120-160 në minutë). Në këtë rast, rrahjet e zemrës së të porsalindurit kishin arritur në 250-280 në minutë (pothuajse dyfishi i ritmit normal). Mjekët e ngrinë foshnjën për të qetësuar zemrën e saj të nxituar.

Procedura u krye nga një ekip i specializuar neonatologësh të udhëhequr nga Dr. Prathap Chandra, Neonatolog & Pediatër, Spitalet Motherhood.

Foshnja e porsalindur u shtrua fillimisht në një gjendje kritike në spitalin Hrudaya në Anantapur. Pas një telefonate urgjente, foshnja u mor dhe u soll duke përdorur “NICU on Wheels”.

Total Body Cooling përdoret për të ulur temperaturën e trupit të foshnjës

Fillimisht, foshnjës iu dhanë 3 doza adenozine për të ulur rrahjet e zemrës së saj, por kjo nuk i ndihmoi. Më pas, neonatologët i dhanë edhe tre ilaçe të tjera për të qetësuar zemrën. Madje mjekët u përpoqën t’i jepnin shok ritmit të kardiovertës, por nuk kishte shenja përmirësimi. Më në fund, ekipi i mjekëve vendosi të përdorte teknikën Total Body Cooling për të ulur temperaturën e trupit të foshnjës nga 37 gradë Celsius në 33.5 gradë Celsius. Ndihmoi në rikthimin e ritmit normal të zemrës, duke shpëtuar kështu jetën e foshnjës.

Sipas ekipit të NICU, vajza tashmë është rikuperuar plotësisht nga kjo gjendje.

Zakonisht, teknika Total Body Cooling përdoret në kushtet kur foshnjat nuk qajnë pas lindjes ose truri i të porsalindurit nuk merr oksigjen të mjaftueshëm. Kjo besohet të jetë hera e parë që kjo teknikë përdoret në një të porsalindur të diagnostikuar me SVT.

Dr. Prathap Chandra shpjegoi: Meqenëse SVT është një gjendje që prish rrjedhjen e gjakut, në organet vitale, ftohja ndihmoi në uljen e ritmit të metabolizmit bazë, duke ulur kështu rrahjet e zemrës së saj. Foshnja tani është pothuajse 4 muajshe dhe ka qenë rregullisht në vizitë për ka bërë kontrolle dhe është rikuperuar mirë”. tvklan