Ndjesia e fryrjes, dhimbjet e barkut, simptomat e ciklit menstrual janë të vështira, por nëse përpiqeni të mos i bëni këto gjëra që këshillojnë gjinekologët, me siguri që do ia lehtësoni sadopak problemin vetes gjatë atyre ditëve.

Për të pasur një cikël të shëndetshëm, këto gjëra duhet të shmangen sipas gjinekologut të famshëm Thomas Molinaro.

Mos ha ushqime të kripura

Shumë gra përjetojnë ndjesinë e fryrjes gjatë ciklit menstrual, kështu që është mirë të shmangni sasinë e lartë të natriumit. Meqenëse ushqimet e kripura kanë tendencë të jenë shumë dehidratuese, trupi është tepër i kompensuar duke grumbulluar hidratim. Pini shumë ujë, në mënyrë që të nxirrni kripën e tepërt dhe trupi juaj mund të kthehet në gjendjen e tij normale.

Mos konsumo kafeinë

Pijet e kafeinuara (po, duke përfshirë kafen) mund të kontribuojnë në rritjen e butësisë së gjirit gjatë periodave tuaja, thotë Molinaro. Përveç kësaj, studimet tregojnë se kafeina bllokon një neuron në tru, që rezulton t'ju çojë në gjendje të shtuar të ankthit dhe ritmit të zemrës. Në vend të saj, provoni çaj jeshil pa dekafeinat, i cili mund të ndihmojë në zbutjen e ngërçeve.

Mos harro të mbrohesh

Ndërsa gjinekologët thonë se të bësh seks gjatë menstruacioneve është në rregull, ata shpjegojnë se ka disa studime që kanë treguar rrezik në rritje të kontraktimit dhe rrezikut për  sëmundje seksualisht të transmetueshme gjatë ciklit, prandaj është e këshillueshme (si gjithmonë) të praktikosh seks të sigurt. Ky rrezik në rritje vjen pjesërisht nga fakti se gjaku do të jetë i pranishëm gjatë seksit, që do të thotë se sëmundjet që rrjedhin nga gjaku janë më lehtë të transmerueshme. Ndaj, kini kujdes!

Mos bëj dush

Mjekët thonë se janë kundër bërjes së dushit për të pastruar veten gjatë periodave. Në përgjithësi, dushi nuk është një praktikë e nevojshme dhe mund të shqetësojë mikroorganizmat normale të vaginës, duke çuar në infeksione.

Mos përdor pastrues me aromë artificiale

Përdorimi i sapunëve, sprays ose kremrave me parfume mund të shkaktojë irritim vaginal dhe duhet të shmanget.  Nëse keni një erë të fortë vaginale, është më mirë të shkoni tek gjinekologu, në rast se ka një infeksion ose çekuilibër që mund të trajtohet.

Mos prit gjatë për të marrë ilaçe kundër dhimbjeve

Nëse përjetoni dhimbje të mëdha gjatë ciklit, Molinaro ju këshillon të mos prisni për të trajtuar simptomat: "Shumë gra presin shumë kohë për të marrë ilaçe të tilla si ibuprofeni ose naproxeni, të cilat ngadalësojnë prodhimin e substancave që shkaktojnë dhimbje, medikamentet në shenjën e parë të periodave tuaja mund të zvogëlojnë simptomat në mënyrë proaktive".

Mos rri shtrirë gjithë kohës

Ngrihuni dhe lëvizni kur futeni në ditët e cikli. Nuk ka aktivitete specifike për të shmangur. Disa gra e gjejnë stërvitjen si gjetjen e duhur për çlirimin e endorfinës që mund të ndihmojë në zvogëlimin e dhimbjeve të përjetuara gjatë ciklit.

Mos i lini produktet sanitare për një kohë të gjatë

Ndryshimi i rregullt i jastëkut ose kupës së menstruacioneve është një pjesë thelbësore e higjienës së mirë. Për gratë që përdorin tamponë, duke ndryshuar atë çdo katër deri në gjashtë orë ky është një hap i rëndësishëm për të parandaluar sindromin e shokut toksik. Ndërsa, gota e menstruacioneve duhet ndryshuar çdo 12 orë.