Në një manovër të parë në llojin e saj, një anije kozmike e NASA-s është vendosur të përplaset qëllimisht në një asteroid për të provuar nëse devijimi i një shkëmbi hapësinor mund ta mbrojë një ditë Tokën nga një ndikim potencialisht katastrofik.

Përplasja është planifikuar për në orën 19:14. ET e hënë. Mbulimi i drejtpërdrejtë do të transmetohet në NASA TV duke filluar nga ora 18:00. ET.

Misioni, i njohur si DART, ose Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit, do të provojë një metodë të mbrojtjes planetare që mund të shpëtojë Tokën nga një asteroid në një rrugë të mundshme përplasjeje me planetin. Është një mundësi e rrallë për të kryer një eksperiment real mbi një asteroid që nuk përbën kërcënim për Tokën, tha Bruce Betts, kryeshkencëtari në Planetary Society – një organizatë jofitimprurëse që kryen kërkime, advokim dhe shtrirje për të promovuar eksplorimin e hapësirës.

Objektivi i sondës DART është një shkëmb hapësinor i quajtur Dimorphos, i cili ka një gjatësi prej 160 metrash dhe orbiton një asteroid shumë më të madh, 762 metër të gjerë, të quajtur Didymos.

Të hënën, anija kozmike do të përplaset në Dimorphos me një shpejtësi të madhe prej rreth 4 milje në sekondë, ose 15,000 mph. Qëllimi nuk është të zhduket asteroidi, por të shihet nëse përplasja mund të ndryshojë orbitën gati 12-orëshe të shkëmbit hapësinor.

Në një situatë reale të mbrojtjes planetare, edhe një shtytje relativisht e vogël mund të ndryshojë orbitën e një asteroidi mjaftueshëm për ta mbajtur Tokën të pastër, tha Betts.

Sonda DART, e cila ka përmasat e një makine të vogël, do të shkatërrohet gjatë manovrës, por një CubeSat i vogël, i ndërtuar nga Italia, që u vendos si pjesë e misionit, do të jetë në gjendje të vlerësojë pasojat e menjëhershme.

Teleskopët me bazë tokësore do të përdoren për të matur orbitën e Dimorphos dhe për të përcaktuar nëse misioni ishte një sukses. Një ekspeditë vijuese e zhvilluar nga Agjencia Evropiane e Hapësirës do të studiojë kraterin e ndikimit në Dimorphos dhe do të kryejë hetime më të hollësishme të sistemit asteroid. Ky mision, i njohur si Hera, është planifikuar të nisë në vitin 2024.