Ka filluar prodhimi i monedhës së parë me imazhin e mbretit Charles që ka hyrë në qarkullimin e përgjithshëm.

Monedhat 50p do të jenë të disponueshme për përdorim të përgjithshëm në dhjetor, të shpërndara sipas kërkesës nga bankat, shoqëritë e ndërtimit dhe zyrat postare.

Skulptori Martin Jennings, i cili krijoi portretin e Mbretit, tha se të dëshmosh prodhimin e monedhës ishte një "përvojë mjaft e jashtëzakonshme".

Ai tha se u deshën muaj punë të mundimshme për të bërë imazhin e duhur. Ai përdori fotografitë e mbretit Charles në ditëlindjen e tij të 70-të për të krijuar një shëmbëlltyrë të monarkut, në atë që është vepra më e vogël që i është dashur të prodhojë ndonjëherë.

"Duhet të jetë një portret i saktë, por edhe që thotë diçka për vlerat e qëndrueshme të institucionit që ai përfaqëson," tha Jennings.

Ana e pasme e medaljes është një kopje e modelit të përdorur në Kurorën e vitit 1953, për të përkujtuar kurorëzimin e Mbretëreshës.

Përfundimisht, do të prodhohen 9.6 milionë monedha 50p të dizajnit më të fundit. Do të prodhohen prerje të tjera, me imazhin e Mbretit, në përputhje me kërkesën. Ato do të qarkullojnë me monedhat që shfaqin mbretëreshën e ndjerë, që do të pranohen ende në dyqane.

Burimi: BBC