Një teori e pranuar është se pornografia është një produkt i bërë nga burrat për burrat, që promovon qëndrimet e grave si asgjë më shumë se një objekt seksi.

Sipas këtij këndvështrimi, pornografia portretizon akte seksuale që janë të ashpra për gratë dhe shpeshherë të dhunshme edhe ndaj tyre. Kjo teori e sheh pornografinë si një rrezik për shoqërinë, në atë që ofron modele agresioni ndaj grave, duke desensibilizuar shikuesit meshkuj ndaj sjelljeve të tilla të pakëndshme dhe madje duke i inkurajuar ata që t'i trajtojnë gratë keq.

Ka disa të vërteta në këtë këndvështrim, në atë që një sasi e mjaftueshme e pornografisë fokusohet në kënaqësinë seksuale të mashkullit, shpesh duke dominuar partneren e tij dhe ndonjëherë edhe duke agresionuar kundër saj. Megjithatë, ka pak prova për të mbështetur pretendimin se shikimi i pornografisë së dhunshme çon në akte të dhunës seksuale në jetën reale.

Për më tepër, ka shumë kategori të pornografisë, secila prej të cilave tërheq audiencë të ndryshme me shijet e tyre të veçanta seksuale. Kjo përfshin pornografinë "female-friendly", e cila zakonisht portretizon çiftet e dashuruar në situata romantike që kulmojnë me seksin, me burrin sigurisht që është shumë i vëmendshëm ndaj nevojave seksuale të partneres së tij. Me sa duket, nëse një grua dëshiron të shikojë pornografi, kjo është ajo që  duhet të dëshirojë.

Po kështu, gratë kohët e fundit kanë hyrë në industrinë e pornografisë, jo si interpretuese, por si prodhuese. Në fakt, kompania Bellesa e promovon veten si "një kompani pornografike e drejtuar nga gratë". Faqja e saj e internetit ofron disa kategori pornografike, me të cilat nënkuptojnë skenarë në të cilët burri dominon gruan, dhe jo anasjelltas. Por çfarë lloj gruaje do të dëshironte të shikonte një porno të tillë?

Çfarë lloj pornografie i eksiton femrat?

Sipas studiueses finlandeze Susanna Paasonen, ka arsye të mira për të menduar se gratë tërhiqen nga e njëjta gamë përshkrimesh pornografike si burrat. Në një artikull të fundit, Paasonen analizon përgjigjet e më shumë se 2000 grave finlandeze ndaj pyetjeve në lidhje me sjelljet e tyre rreth pornografisë. Pyetja kryesore: "A ka ndonjë gjë që ju eksiton, edhe nëse është e rëndë apo e çuditshme?" Trego më shumë!"

Në këtë sondazh, ajo gjeti shumë komente për shikimin e pornografisë së dhunshme, duke filluar nga dominimi dhe nënshtrimi deri te shuplakat dhe tërheqja e flokëve, madje edhe përdhunimi. 

Porno si fantazi dhe jo si pasqyrim i realitetit

Analiza e transkripteve nga Paasonen zbuloi disa tema interesante. Së pari, të anketuarit që treguan se ata vetë ndiheshin të eksituar nga pornografia e dhunshme shpesh deklaruan besimin se shumica e grave nuk do ta pëlqenin atë. Këtu shohim tensionin midis një realiteti personal në të cilin një grua tërhiqet nga portretizimi i dhunës seksuale ndaj grave dhe normës sociale.

Së dyti, shumë të anketuar që thanë se ishin eksituar nga pornografia e dhunshme theksuan se nuk donin të përfshiheshin në atë lloj sjelljeje seksuale me partnerin e tyre. 

Në fakt, shumë nga gratë shprehën një kuptim të qartë të pornografisë si fantazi dhe jo si një pasqyrim i realitetit. 

Hulumtimet si ky tregojnë se si meshkujt ashtu edhe femrat tërhiqen nga një shumëllojshmëri e gjerë e zhanreve pornografike. Pa dyshim, preferencat ndryshojnë shumë nga personi në person. Me fjalë të tjera, spektri i seksualitetit si për burrat ashtu edhe për gratë është shumë i gjerë, dhe pornografia ofron një vend të sigurt për të eksploruar ato fantazi, veçanërisht ato që shikuesit nuk do të dëshironin t'i shfaqnin në jetën reale.