Injeksionet e botoksit mund të ndihmojnë në lehtësimin e problemeve të shëndetit mendor si depresioni dhe ankthi, sugjerojnë rezultatet nga një studim i ri.

Në mënyrë të veçantë, ideja është të studiohet ajo që biologu evolucionar Charles Darwin e quajti "muskujt e pikëllimit".

"E gjithë kjo fushë e kërkimit që përdor toksinën botulinum (botox) si një trajtim për çrregullimet mendore bazohet në hipotezën e reagimit të fytyrës," tha Dr Axel Wollmer, një ekspert psikologjie dhe studiues.

Teoria është se ndërsa shprehje të caktuara të fytyrës si vrenjtja shkaktohen nga emocione negative, vetë shprehjet e fytyrës i përforcojnë ato ndjenja në një rreth vicioz.

"Pra, njëra përforcon tjetrën dhe përshkallëzohet ndoshta në një nivel kritik të zgjimit emocional që mund të jetë një problem në kushtet e shëndetit mendor," tha Wollmer.

Relaksimi i 'muskujve të pikëllimit'

Së bashku me studiuesit nga Shkolla Mjekësore e Hanoverit në Gjermani, Wollmer dhe ekipi i tij u përpoqën të bazoheshin në kërkimet e mëparshme mbi injeksionet e botoksit në zonën e fytyrës, mbi hundë dhe midis vetullave, aty ku njerëzit kanë më shumë shprehi.

“Sapo aktivizojmë muskujt e fytyrës për të shprehur një emocion, ne gjenerojmë një sinjal proprioceptiv që shkon nga fytyra në trurin emocional dhe që përforcon dhe ruan këtë gjendje emocionale”, tha Wollmer.

Botox për të trajtuar depresionin?!

Hulumtimet e mëparshme kanë parë se si injeksionet e Botox mund të jenë në gjendje të thyejnë linjën e reagimit në zona të tjera të fytyrës - dhe trupit.

Një studim i vitit 2021, i cili analizoi të dhënat e 40,000 njerëzve me Botox, në bazën e të dhënave të Administratës së Ushqimit dhe Barnave në SHBA, zbuloi se çrregullimet e ankthit ishin 22 deri në 72 për qind më pak të zakonshme sesa te pacientët që kishin marrë terapi të tjera për të njëjtat kushte.

Wollmer, i cili ka qenë në një bord këshillues të prodhuesit të botoksit Allergan, do të donte që gjetjet të hetohen më tej në një provë të madhe klinike të Fazës III.