Shkencëtarët thonë se kanë bërë një zbulim të madh duke krijuar një vaksinë kundër të 20 llojeve të njohura të gripit. Ajo përdor të njëjtën teknologji mesazher-ribonukleik-acid (mRNA) si vaksinat e suksesshme Covid.

Gripi pëson mutacione dhe doza aktuale vjetore përditësohet për të siguruar përputhjen më të mirë për llojin që qarkullon, por ndoshta nuk do të mbronte kundër llojeve të reja të pandemisë.

Vaksina e re shkaktoi nivele të larta të antitrupave në testet në qelbësin evropian dhe minjtë, që mund të luftonin një gamë të gjerë.

Antigjenet që vaksina përmban mund ta mësojnë sistemin imunitar se si t'i luftojë ato dhe, me shpresë, çdo lloj të ri që mund të shkaktojë një pandemi, thonë studiuesit në revistën Science.

"Ideja këtu është që të kemi një vaksinë që do t'u japë njerëzve një nivel bazë të kujtesës imune ndaj llojeve të ndryshme të gripit," tha Dr Scott Hensley, një nga shkencëtarët pas studimit, në Universitetin e Pensilvanisë. "Do të ketë shumë më pak sëmundje dhe vdekje kur të ndodhë pandemia tjetër e gripit."

Sipas Estanislao Nistal, një virolog në Universitetin e San Pablo, e gjithë kjo nënkupton potencialin për një vaksinë universale të ndërtuar lehtësisht dhe me shpejtësi, që mund të jetë shumë e dobishme në rast të një shpërthimi pandemik të një virusi të ri të gripit.

Burimi: BBC