Është normale të shqetësoheni për fëmijën kur nuk ndihet mirë. Por më e rëndësishmja është të vlerësoni simptomat e tyre dhe të dilni në përfudimin nëse janë me të vërtetë të pashëndetshme apo jo. 

Këto janë disa shqetësime të zakonshme shëndetësore tek fëmijët dhe ja çfarë thonë mjekët për to:

1. Të vjella

Kjo është një simptomë që ndodh shpesh, por shumicën e kohës nuk ka asnjë lidhje me një problem serioz. Me shumë mundësi, fëmija ose ka ngrënë shumë, ose po luftojnë me një infeksion.

Mjekët nuk mund të bëjnë shumë për këtë dhe zakonisht rekomandojnë që ta mbani fëmijën të hidratuar, të siguroheni që të ketë mjaftueshëm ajër të pastër dhe që të ketë diçka të ngrohtë në bark.

2. Hundë e bllokuar

Fëmijët marrin mesatarisht nga 6 deri në 8 raste të infeksioneve në rrugët e frymëmarrjes në vit. Sidoqoftë, prindërit tremben, pasi kjo e bën frymëmarrjen e tyre më të vështirë, veçanërisht gjatë natës.

Mjekët na kujtojnë se diçka e tillë mund të trajtohet lehtë në shtëpi nëpërmjet ilaçeve me pika.

3. Dhimbje stomaku

Zakonisht ndodh kur një fëmijë ngopet ose konsumon ushqim që nuk është i mirë për stomakun e tyre. Ndërsa mund të jetë e frikshme, nuk kërkon vëmendjen e mjekut për sa kohë që nuk e ndalon fëmijën tuaj të veprojë normalisht.

Disa hulumtime të reja tregojnë se fëmijët më të vegjël mund të thonë se kanë dhimbje stomaku kur ndihen vërtet të stresuar ose në ankth, kështu që do të ishte një ide e mirë të bisedonit me ta.

4. Diarre

Nuk është diçka e këndshme për prindërit dhe fëmijët, pasi të dy e urrejnë atë. Mjekët rekomandojnë t’i mbani fëmijët të hidratuar dhe t’i ushqeni lehtë. Kjo mund të përfshijë banane, mollë, bukë, etj. Mos u shqetësoni edhe nëse zgjat për disa ditë. Për sa kohë që janë të hidratuar, ata do të jenë në rregull.

5. Dhimbje koke

Shpesh nuk është rezultat i diçkaje serioze. Siç edhe mjekët thonë, zakonisht është pasojë e të mos pirit ujë, e kërcimit të tepërt ose e stresimit për detyrat e shtëpisë.

Për t'i ndihmuar, sigurohuni që të pinë pak ujë të çlodhen. Mjekët gjithmonë rekomandojnë pushim kur fëmijët kanë dhimbje koke.

6. Ethe

Mund të vijë nga dalja e një dhëmbi, nga një problem në stomak ose nga një ftohje e zakonshme. Ashpërsia e situatës varet nga temperatura. Nëse nuk kalon 40 gradë, mund ta trajtoni në shtëpi. Mjekët thonë se është e rëndësishme që prindërit të mbajnë mend se ethet janë vetëm një pjesë e sistemit mbrojtës të trupit dhe nuk është serioze në shumicën e rasteve.

7. Një mavijosje

Kjo mund të jetë pasojë e një loje. Mjekët thonë se nuk është asgjë për t'u shqetësuar për sa kohë që nuk është ekstreme. Trajtimet nuk janë të domosdoshme pasi mavijosja shpesh largohen brenda disa ditësh.

8. Flenë shumë gjumë 

Prindërit janë të vetëdijshëm se fëmijët e tyre kanë nevojë për më shumë gjumë sesa ata, megjithatë nuk janë të sigurt se sa më shumë. Mjekët pretendojnë se fëmijët e vegjël midis moshës 1 dhe 2 vjeç kanë nevojë për rreth 11-14 orë gjumë,përfshirë edhe gjumin gjatë ditës.

Fëmijët midis moshës 3 dhe 5 vjeç flenë për rreth 13-14 orë gjatë natës, pa gjumë gjatë ditës. Kjo është ajo që shqetëson ndonjëherë prindërit, por është plotësisht normale.

9. Dhimbje fyti

Zakonisht është një simptomë e gripit apo e një virusi që kalon brenda 10 ditëve. Çaji i ngrohtë menteje ose një lëng mund të ndihmojë fytin e vogëlushit tuaj të ndihet më mire

10. Kollë

Është një simptomë e zakonshme e një virusi dhe antibiotikët nuk janë të domosdoshëm. Mjekët rekomandojnë të aplikoni mjekime popullore dhe të shmangni ushqimet dhe pijet që mund të acarojnë fytin.

11. Skuqja

Skuqjet nga pelenat dhe skuqjet e fytyrës janë të padëmshme dhe mund të trajtohen në shtëpi. Sipas mjekëve, duhet të siguroheni që pelenat e fëmijës tuaj janë të thata shumicën e kohës, që duart e tyre të jenë të pastra dhe që lëkura e tyre të mbrohet.

12. Kapsllëku

Mjekët rekomandojnë që fëmijët të konsumojnë lëngje dhe të prisni deri në 7 ditë. Pas kësaj, duhet të vizitoni mjekun për të parë nëse ka ndonjë gjë që mund ta ndihmojë fëmijën tuaj.