Parlamenti i Indonezisë pritet të miratojë një kod të ri penal që do të penalizojë seksin jashtë martese, me një dënim deri në një vit burg, kanë konfirmuar zyrtarët.

Rishikimi legjislativ do të ndalojë gjithashtu fyerjen e presidentit ose institucioneve shtetërore dhe shprehjen e çdo pikëpamjeje në kundërshtim me ideologjinë shtetërore të Indonezisë. Ndalohet edhe bashkëjetesa para martesës.

Dekada në përgatitje, kodi i ri penal pritet të miratohet më 15 dhjetor, tha për Reuters zëvendësministri i drejtësisë i Indonezisë, Edward Omar Sharif Hiariej.

"Ne jemi krenarë që kemi një kod penal që është në përputhje me vlerat indoneziane," tha ai për Reuters.

Bambang Wuryanto, një ligjvënës i përfshirë në draft, tha se kodi i ri mund të miratohet që në fillim të javës së ardhshme.

Një draft i mëparshëm i kodit ishte caktuar të miratohej në vitin 2019, por shkaktoi protesta mbarëkombëtare. Dhjetëra mijëra njerëz demonstruan në atë kohë kundër një sërë ligjesh, veçanërisht atyre që konsideroheshin se rregullonin moralin dhe fjalën e lirë, për të cilat thanë se do të kufizonin liritë civile.

Kritikët thonë se ndryshimet minimale në kod janë bërë që atëherë, megjithëse qeveria muajt e fundit ka zhvilluar konsultime publike në të gjithë vendin për të dhënë informacion rreth ndryshimeve.

Kriminalizimi i abortit, me përjashtim të viktimave të përdhunimit, dhe dënimi me burg për “magji të zezë”, mbeten në kod.

Sipas draftit të fundit të datës 24 nëntor, i cili u pa nga Reuters, seksi jashtë martese, i cili mund të raportohet vetëm nga palë, si të afërmit e ngushtë, mbart një dënim maksimal prej një viti.

Fyerja e presidentit, një akuzë që mund të raportohet vetëm nga presidenti, zgjat maksimumi tre vjet.

Indonezia, kombi më i populluar në botë me shumicë myslimane, ka qindra rregullore në nivel lokal që diskriminojnë gratë, pakicat fetare dhe njerëzit LGBTQ+.