Aktori i njohur dhe me vlera Roberto Benigni, 70 vjeç, ishte i ftuari i parë i mbrëmjes së parë të Sanremo 2023, i ftuar për të festuar 75 vjetorin e Kushtetutës italiane. 

Dhe disa fjalë që nga fjalimi i tij janë:

"Muzika pop ka një vend të jashtëzakonshëm në historinë sentimentale të njerëzimit”, nis Roberto Benigni duke prezantuar Festivalin. “Ky edicion është shumë i rëndësishëm sepse ne festojmë 75-vjetorin e Kushtetutës sonë. Tani do më thoni çfarë lidhje ka Kushtetuta me Saremon?

Kushtetuta është e lidhur ngushtë me artin, është një vepër arti që këndon. Këndoni lirinë dhe dinjitetin e njeriut. Çdo fjalë lëshon një forcë ndjellëse dhe revolucionare ashtu si veprat e dhëna, sepse është një shuplakë përballë çdo pushteti. Na bën të ndiejmë se mund të jetojmë në një botë të drejtë dhe të bukur, na bën të ëndërrojmë se është e mundur”, vijon ai.

“Kushtetuta është një ëndërr e sajuar nga burrat e zgjuar. Dhe kjo mund të ndodhë vetëm një herë në historinë e një populli.” të përballemi me gëzim të ardhmen, kështu na mësuan baballarët themelues”.

"Të gjithë kanë të drejtë të shprehin mendimin e tyre lirisht. Duket sikur të gjithë kanë pasur nevojë të marrin frymë. I liroi njerëzit nga detyrimi për të pasur frikë.

Artikulli më i rëndësishëm i Kushtetutës Italiane, shprehja mendimit , themeli më i rëndësishëm.

Në fashizëm s'mendohej lirisht. Nuk do të kishim sot as Sanremo as muzikë.

Jetojmë në një tokë ku të gjithë manifestojnë lirisht mendimin e tyre përmes fjalës, muzikës, vallëzimit, artit.

Në çdo lloj arti ka muzikë!

Gjithçka që kemi mund të na hiqet, mund të mos e kemi më...

Faqja e fundit është e bardhë...për të shkruar ne përmes mënyrës se si jetojmë

Kushtetuta nuk duhet lexuar, por duhet ndjerë, kuptuar, shkruar sipas kohës që jetojmë!"