Nëse nuk gjeni kohën për të bërë ushtrime të plota fizike në një ditë, kjo nuk do të thotë të mos bëni asgjë :)

Vetëm 11 minuta në ditë me aktivitete aerobike me intensitet të moderuar në lëvizje, mund të ulë rrezikun tuaj nga kanceri, sëmundja kardiovaskulare ose vdekja e parakohshme, si rezultat i një studimi të ri.

Aktivitetet aerobike përfshijnë ecjen, vallëzimin, ecjen e shpejtë, vrapimin, çiklizmin dhe notin. Ju mund të vlerësoni nivelin e intensitetit të një aktiviteti sipas rrahjeve të zemrës suaj dhe sa e vështirë po merrni frymë ndërsa lëvizni. Në përgjithësi, të qenit në gjendje të flasë, por jo të këndosh gjatë një aktiviteti do ta bënte atë intensitet të moderuar. Intensiteti i fuqishëm shënohet nga pamundësia për të vazhduar një bisedë.

Nivele më të larta të aktivitetit fizik janë shoqëruar me nivele më të ulëta të vdekjes së parakohshme dhe sëmundje kronike, sipas hulumtimeve të kaluara. 

Për të eksploruar këtë ndikim, shkencëtarët kryesisht nga Universiteti i Kembrixhit në Mbretërinë e Bashkuar shikuan të dhënat nga 196 studime, duke arritur në më shumë se 30 milionë pjesëmarrës të rritur që u ndoqën për 10 vjet mesatarisht. 

Studimi u përqëndrua kryesisht në pjesëmarrësit që kishin bërë sasinë minimale të rekomanduar prej 150 minutash stërvitje në javë, ose 22 minuta në ditë. Krahasuar me pjesëmarrësit joaktivë, të rriturit që kishin bërë 150 minuta aktivitet fizik aerobik të moderuar kishin një rrezik 31% më të ulët të vdekjes nga ndonjë shkak, një rrezik 29% më i ulët i vdekjes nga sëmundja kardiovaskulare dhe një rrezik 15% më i ulët të vdekjes nga kanceri.