Ndoshta secili prej nesh e ka kapur veten duke menduar se kemi një intelekt mjaft të lartë. Një ide gjeniale e papritur ose një supozim i drejtë, shpesh na jep një ndjenjë kënaqësie të thellë.
 
Janë 10 shenja të papritura që zbulojnë ‘gjeniun e fshehur’ tek një person:
 
1. Ndjenja e shpeshtë e mërzisë 

Njerëzit inteligjentë gjithmonë ndihen të mërzitur kur bëjnë gjëra rutinë. Kjo lidhet me faktin se duke pasur shumë njohuri dhe aftësi, njerëzit me një intelekt më të zhvilluar nuk mund ta përfshijnë të gjithë potencialin e tyre kur kryejnë detyra të zakonshme.
 
2. Tendenca për t’u ndjerë më të rinj se mosha e tyre reale 

Këtu është një fakt interesant që vlen të përmendet: njerëzit shumë intelektualë ndihen më të rinj. Për më tepër, sa më i lartë të jetë niveli ynë i inteligjencës në adoleshencë, aq më shumë ka gjasa të ndiheni më të rinj në pleqëri.
 
3. Krizat e shpeshta ekzistenciale
 
Njerëzit e talentuar shpesh ankohen për krizat ekzistenciale në jetën e tyre. Eshtë jashtëzakonisht e rëndësishme që këta individë të gjejnë misionin dhe qëllimin e tyre, përndryshe, problemet psikologjike mund të zhvillohen.
 
4. Vështirësitë në ndërtimin e marrëdhënieve romantike

Njerëzit inteligjentë nuk bëhen gjithmonë objekt i admirimit të të gjithëve. Hulumtimet tregojnë se njerëzit me IQ mbi 120, shpesh mund ta gjejnë veten të vetmuar dhe ata preferojnë partnerë me rezultate më të ulëta të IQ.

5. Zakoni i kafshimit të thonjve 

Rezulton se është më e vështirë për njerëzit inteligjentë të heqin qafe zakonet e këqija sesa për njerëzit e tjerë. Zakoni për të kafshuar thonjtë nuk tregon vetëm se ekziston një nivel i lartë i stresit në jetën e një personi, por gjithashtu i përshkruan ata si perfeksionistë që përpiqen të përmbushin detyrat e përcaktuara sa më shpejt që të jetë e mundur.
 
6. Harresa
 
Edhe të zgjuarit kanë papërsosmëritë e tyre. Mendjet më të ndritura të planetit tonë priren të punojnë me idetë e tyre aq shumë sa që ata harrojnë plotësisht të bëjnë detyrat e përditshme.
 
7. Aftësia për të zgjidhur çështjet në një mënyrë origjinale
 
"Ju duhet t'i kuptoni gjërat në mënyrë që të shpikni përtej tyre," tha miliarderi i famshëm Bill Gates. Kjo frazë jep sugjerime se si funksionon mendja jonë - për t'u bërë krijues, duhet të kuptoni thelbin e gjërave përreth jush.
 
8. Të jesh shpesh vonë

Njerëzit të cilët vështirë se mund t'i përfundojnë planet e tyre deri në datën e caktuar, janë të prirur për të qenë më krijues dhe janë mjaft optimistë në përgjithësi.
 
9. Aftësia për t'i thënë jo vetes dhe impulseve tuaja 

Rezulton se durimi nuk është një tipar i thjeshtë pozitiv, por edhe një tregues i zhvillimit intelektual. Shkencëtarët besojnë se njerëzit që janë në gjendje të peshojnë me kujdes opsionet dhe janë në gjendje t'i rezistojnë dëshirave impulsive demonstrojnë rezultate më të mira kur testojnë nivelin e tyre të inteligjencës.
 
10. Refuzimi për ta konsideruar veten të zgjuar
 
Ekziston diçka që në psikologji quhet efekti Dunning -Kruger, i cili thotë se njerëzit më pak kompetentë zakonisht kanë tendencë të mbivlerësojnë aftësitë e tyre intelektuale. Njerëzit me të vërtetë të kualifikuar, shpesh nuk i perceptojnë aftësitë e tyre në mënyrë adekuate dhe nënvlerësojnë nivelin e tyre të vërtetë të njohurive.