Prindërve duhet t'u jepen këshilla sigurie për të fjetur bashkë me foshnjat e tyre në mënyrë që të rritet ndërgjegjësimi për sindromën e vdekjes së papritur të foshnjave (SIDS), kanë paralajmëruar ekspertët.

Ajo vjen pas një studim nga organizata si Lullaby Trust, që zbuloi se shumica e prindërve flenë bashkë me foshnjat e tyre në një moment, që do të thotë se ndajnë një shtrat ose një sipërfaqe tjetër për të fjetur me foshnjën.

Lullaby Trust zbuloi se më shumë se 40 për qind e prindërve pranuan se kishin rënë në gjumë me fëmijën e tyre në një mënyrë potencialisht të rrezikshme, si në një divan ose në një kolltuk, gjë që mund të rrisë rrezikun e SIDS deri në 50 herë.

Nëse prindërit flenë së bashku me foshnjat, ata duhet të mbajnë jastëkët e të rriturve larg foshnjës, plus çdo send tjetër që mund të mbulojë kokën e tyre ose të shkaktojë mbinxehje.

Foshnjat duhet të flenë në shpinë, fëmijët e tjerë ose kafshët shtëpiake nuk duhet të futen në shtrat dhe prindërit duhet të sigurojnë që foshnjat të mos bllokohen ose të bien nga shtrati.

Rreziqe shtesë paraqesin nëse prindërit pinë alkool, duhan ose kanë një fëmijë të lindur para kohe ose me peshë të ulët.

Jenny Ward, shefe ekzekutive e Lullaby Trust, tha: “Fjetja e përbashkët duhet të diskutohet me të gjitha familjet.

“Është vërtet e rëndësishme që prindërit të ndihen të aftë të kenë biseda të hapura rreth gjumit të përbashkët me profesionistët shëndetësorë, në mënyrë që ata të marrin këshillat e duhura.

“Shumica e prindërve do të flenë bashkë në një moment, pavarësisht nëse kjo është e planifikuar apo e paqëllimshme.

"Thjesht t'u thuash prindërve që të mos flenë bashkë, ose të mos diskutosh fare për gjumin e përbashkët do të thotë se shumë familje mund të humbasin këshillat jetësore për gjumin më të sigurt që do të ndihmonin në reduktimin e rrezikut të SIDS për fëmijën e tyre."

Të dhënat nga Baza Kombëtare e të Dhënave të Vdekshmërisë së Fëmijëve tregojnë se, nga të gjitha 6,503 vdekjet e foshnjave dhe fëmijëve që ndodhën midis prillit 2019 dhe marsit 2021 në Angli, 30 për qind ndodhën papritur dhe nga këto, 64 për qind nuk kishin asnjë shkak të dukshëm. Në total 126 foshnja u certifikuan si vdekje nga SIDS.