'Faza e muajit të mjaltit' në një marrëdhënie, periudha kur çdo gjë duket perfekte, mund të ketë një pikue kthese, pas disa muajsh ose vitesh. Ato ndjenja dehëse fillojnë të zbehen. Fillon të rritet një panik primar: a zgjodha personin e duhur?

Ky është fillimi i asaj që është quajtur "faza e luftës për pushtet" - një term që po fiton të përhapet në TikTok. Hashtag-u #powerstrugglestage  ka grumbulluar 101,2 mijë shikime në TikTok, me njerëz që ndajnë përvojat dhe këshillat e tyre për ta kaluar këtë kohë të ndërlikuar. Por nga vjen saktësisht termi?

Faza e luftës për pushtet është një nga pesë fazat e një marrëdhënieje siç identifikohet nga psikologia dhe autorja e vetëndihmës Dr. Susan Campbell në librin e saj të vitit 1980 Couples Travel. Campbell e përkufizon fazën e luftës për pushtet si "momentin kur të metat e partnerit tuaj bëhen të dukshme dhe fokusi kthehet në përpjekjen për të ndryshuar partnerin. Kjo është faza në të cilën shumica e çifteve ngecin sepse nuk kanë aftësitë apo mjetet e nevojshme për të gjetur një ekuilibër."

Kur ndodh 'faza e luftës për pushtet'?

Pra, në cilën pikë godet lufta për pushtet? "Faza e luftës për pushtet mund të ndodhë në çdo moment në një marrëdhënie," shpjegon Pippa Murphy, eksperte e seksit dhe marrëdhënieve.

"Por ka më shumë gjasa të shfaqet pas një periudhe kur ka shumë ndryshime që po ndodhin, si fizike ashtu edhe emocionale."

Ka disa këshilla për ta kaluar këtë fazë vendimtare:

"Kjo sigurisht që ka të bëjë me ekuilibrin. Të kesh një shkallë të shëndetshme të dashurisë për veten dhe të jesh në gjendje të avokosh për veten, është e rëndësishme për të gjitha marrëdhëniet tona reale, jo vetëm për ato romantike. Ju gjithashtu mund të keni qenë në një marrëdhënie të mëparshme ku kufijtë nuk u respektuan, ndaj ndjeni një nevojë më të fortë për të qenë vigjilentë këtë herë."

Mos harroni, 'lufta për pushtet' dhe debatet janë pjesë normale të një marrëdhënieje; ato nuk janë domosdoshmërisht një shenjë se është fundi i rrugës ose se partneri juaj nuk është i duhuri.