Kur miku, partneri, kolegu ose fëmija bën diçka që nuk na pëlqen, është shumë e lehtë të arrijmë në përfundimin se ata e bënë atë qëllimisht sepse janë të pavëmendshëm, dembelë, egoistë, të pakujdesshëm, të pandjeshëm, të paaftë. etj.

Mund të ndihemi të drejtë me kritikat tona, por një mënyrë e ashpër e të thënit ka gjasa të çojë në përkeqësim të problemit.

Ka një fjalë të thjeshtë që mund ta lehtësojë një problem: Oops!

Vini re ndryshimin midis këtyre deklaratave:

"Oops, i ke lënë rrobat e pista në dysheme" kundër "Prap ke lënë rrobat e pista në dysheme. Ti je shumë dembel!”
"Oops, ti ke harruar që kam pasur një takim sonte" vs. "Ke harruar që kam pasur një takim sonte. Jeni pasiv, si zakonisht!"
"Oops, nuk i hodhe naftë makinës pas udhëtimit..." vs. "E more makinën dhe nuk i hodhe naftë. Nuk të intereson askush përveç vetes."

"Oops' një fjalë shumë bujare. E fshin fajin. Në një rrokje të vetme, ajo forcon marrëdhënien tonë duke pohuar se ne besojmë se personi tjetër ka qëllime të mira, edhe kur ata ngatërrohen.

"Oops" na ngadalëson dhe na kujton që të mos nxitojmë të nxjerrim përfundime për personalitetin e dikujt kur ai bën një gabim. Na inkurajon të shqyrtojmë mundësinë e rrethanave lehtësuese. Ishin me nxitim? A ishin të hutuar? A doli diçka e papritur?

"Oops" e zvogëlon gabimin në një madhësi të menaxhueshme.

"Oops" është shpresëdhënëse. Kjo nënkupton që gabimi është diçka nga e cila mund të lëvizësh, jo një shenjë e një të mete të përhershme në karakterin e dikujt.

"Oops" shmang vendosjen e njerëzve të tjerë në mbrojtje.