Shqetësimi është një pjesë normale e jetës, por disa prej nesh na pushton thuajse plotësisht dhe madje ndikon edhe në gjumin tonë. Ja cilat janë 4 shqetësimet kryesore që shkaktojnë humbjen e gjumit tek gratë:

Vështirësitë financiare

Shqetësimet kryesore të grave kanë të bëjnë me gjendjen e tyre financiare. Nëse keni një pagë të ulët, të ardhura fikse ose nuk keni një ide të mirë nga do të vijnë klientë të rinj në biznesin tuaj, mund të shqetësoheni se si do të vazhdoni përpara financiarisht.

Ju mund të shqetësoheni se si do të paguani për arsimimin e fëmijëve tuaj (ose tuajin), ose kostot e kujdesit shëndetësor, ose se si mund të merrni më shumë për të paguar për diçka që ju rinon në jetën tuaj.

Shqetësime në lidhje me punën

Ndoshta një projekt pothuajse ka skaduar dhe afati juaj po afrohet. Ndoshta ka probleme në punë dhe madje edhe nëse të menduarit vazhdimisht nuk zgjidh asgjë, kjo është ajo që bëni: mendoni shumë dhe shqetësoheni.

Shqetësimet shëndetësore

Kur shqetësohemi shumë për shëndetin tonë, ne i shkaktojmë vetes stres, i cili në fakt ul mbrojtjen e sistemit tonë imunitar.

Shfrytëzoni shqetësimet tuaja si një mundësi për t’u zotuar që të kujdeseni edhe më mirë për veten tuaj me ushqimin që hani, sa shpesh ushtroheni dhe si e kaloni kohën.

Nëse jeni vërtet të shqetësuar, këshillohuni me një mjek, luftoni çdo problem që mund të shfaqet, nëse ato paraqiten. Eshtë normale të shqetësoheni për shëndetin tuaj ose të një personi të dashur, por sigurohuni që të mbetet kohë pa shqetësim, përndryshe do të krijoni një cikël sëmundjeje.

Ndjeshmëria

Eshtë shumë mirë të kesh ndjeshmëri, të jesh empatike, ose të kuptosh problemet e njerëzve të tjerë. Por kur problemet e të dashurit tuaj bëhen tuajat, kjo mund t’i përkeqësojë gjërat për të dy palët. Padyshim që ju interesoni për ta, por mënyra më e mirë për të ndihmuar dikë është të mos konsumoheni dhe të merrni përsipër barrat e tyre, por thjesht të jesh pranë tyre dhe të tregosh mbështetje dhe dashuri.

Ju nuk do të ndihmoni askënd nëse jeni shumë të lodhur dhe të rraskapitur për të funksionuar. Në vend që të qëndroni zgjuar natën, lini mënjanë “kohën për t’u shqetësuar” gjatë ditës.

Merrni një kohë të caktuar (të themi 10 minuta ose 30 minuta) dhe shkruani shqetësimet tuaja. Kryesorja është të pyesni veten për të gjetur mundësi dhe për të vazhduar të shkruani derisa të gjendet një zgjidhje.

Të gjithë kemi raste kur dëshirojmë të mund 'të fikim' trurin për disa orë dhe të pushojmë dhe të lejojmë trupin tonë të rikuperohet. Ndonjëherë, duhet të krijoni hapësirën tuaj pa stres dhe të siguroheni që të ndiqni rregullat tuaja.
Para se të shkoni në shtrat sonte, lini shqetësimet jashtë derës, përqendrohuni në mirëqenien tuaj dhe pastroni mendimet nga çdo dyshim që mund të keni.