Përmbytjet kanë goditur Italinë, Kroacinë, Bosnjën dhe Slloveninë. Njerëzit janë këshilluar të kufizojnë udhëtimet e tyre në Italinë veriore, pas përmbytjeve shkatërruese që kanë vrarë të paktën 14 njerëz dhe kanë detyruar 36,000 të evakuojnë shtëpitë e tyre.

Në fillim të kësaj jave, 6 muaj shi ra në 36 orë në rajonin e Emilia-Romagna. Shumë lumenj kanë dalë nga shtrati, duke përmbytur qytete të tëra dhe duke izoluar krejtësisht disa fshatra. Megjithëse mijëra vullnetarë kanë filluar pastrimin, rajoni mbetet në alarm të kuq sot (21 maj). Përmbytjet "apokaliptike" dhe rrëshqitjet e dheut kanë bërë kërdinë edhe në Kroaci, Bosnjë dhe Slloveni, me ekspertët që paralajmërojnë se fatkeqësitë e lidhura me klimën janë në rritje në Evropën Jugore. Në qendrën e rajonit, Bolonja, bordi turistik u ka kërkuar qytetarëve që të kufizojnë udhëtimin e tyre.

Nëse vendosni të udhëtoni, sigurohuni që të keni sigurim të plotë të udhëtimit. Disa udhëtarë - duke përfshirë tifozët e Formula 1 - kanë anuluar planet për të vizituar rajonin. Çmimi i madh i F1 në Emilia-Romagna i planifikuar për këtë fundjavë është anuluar pasi ekuipazhet e urgjencës janë tashmë të stërngarkuar nga kriza.

Nëse keni plane të udhëtoni në veri të Italisë, ja çfarë duhet të dini.

Fluturimet për në Bolonja dhe anulimet e trenave në Emilia-Romagna

Aeroporti i Bolonjës është i paprekur dhe fluturimet po vazhdojnë sipas planit. Italia Rail paralajmëron se trenat me shpejtësi të lartë, InterCity dhe rajonal po përjetojnë vonesa, kufizime të rrugëve dhe anulime në rajonin Emilia-Romagna. Një deklaratë më 17 maj këshillon njerëzit që të mos udhëtojnë gjatë ditëve të ardhshme nëse është e mundur.

A mund të vizitojnë akoma turistët Bolonjën dhe Ravenën?

Ata që zgjedhin të vazhdojnë të udhëtojnë në rajon mund t'i gjejnë mundësitë e tyre të vizitave të kufizuara nga përmbytjet. Ndërsa shumica e atraksioneve kryesore turistike mbeten të hapura në Bolonja, muzetë universitare janë mbyllur. Qendra historike nuk është prekur dhe bizneset atje mbeten të hapura. Udhëtimet me autobus të qytetit dhe udhëtimet ekspres San Luca janë duke funksionuar dhe Galeria Kombëtare dhe Kulla Asinelli mbeten të hapura për vizitorët, sipas bordit turistik të Bolonjës.

Ata këshillojnë që rrugët e ecjes dhe shtigjet e çiklizmit në zonën përreth Bolonjës nuk janë të aksesueshme dhe duhen shmangur me çdo kusht. Qyteti i njohur turistik i Ravenës, i famshëm për mozaikët e tij të epokës bizantine, është prekur goxha. Më shumë se 27,000 njerëz janë evakuuar nga shtëpitë e tyre dhe mungon uji i pijshëm dhe ushqimi në disa zona.

Toskana, Roma, Napoli: A janë prekur pjesë të tjera të Italisë nga përmbytjet?

Emilia-Romagna mban peshën kryesore të stuhisë, siç tregojnë alarmet e kuqe të lëshuara nga qeveria italiane. Por rajonet fqinje të Marche dhe Toscana janë goditur gjithashtu nga reshjet e mëdha. Më në jug, qeveria bëri paralajmërime duke i konsideruar zona ‘të verdha’ për zonat duke përfshirë qytetet e Romës dhe Napolit.