Kompania e implanteve të trurit të Elon Musk, ‘Neuralink’, ka bërë me dije se Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së (FDA) i ka dhënë dritën jeshile provës klinike të saj të parë te njerëzit, një moment historik kritik pas përpjekjeve të mëparshme për të marrë miratimin.

Aprovimi i FDA "përfaqëson një hap të parë të rëndësishëm që një ditë do të lejojë teknologjinë tonë të ndihmojë shumë njerëz,"- shkruan ‘Neuralink’ në një postim në Twitter. Kompania nuk ka detajuar qëllimet e studimit, duke thënë vetëm se nuk është duke rekrutuar ende dhe më shumë detaje do të jenë në dispozicion së shpejti.

Musk parashikon se implantet e trurit mund të kurojnë një sërë sëmundjesh, duke përfshirë obezitetin, autizmin, depresionin dhe skizofreninë, si dhe të mundësojnë shfletimin në WEB dhe telepatinë. Ai u bë kryefjalë e mediave ndërkombëtare në fund të vitit të kaluar kur tha se ishte aq i sigurt në sigurinë e pajisjeve sa do të ishte i gatshëm t'i implantonte ato tek fëmijët e tij.

Në të paktën katër raste që nga viti 2019, Musk parashikoi se ‘Neuralink’ do të fillonte eksperimentet. Por, kompania kërkoi vetëm miratimin e FDA-së në fillim të vitit 2022 dhe agjencia e refuzoi aplikimin.

Sipas punonjësve, FDA i kishte vënë në dukje disa shqetësime ‘Neuralink’ që duheshin adresuar përpara se të ndërhynin te truri njerëzor. Çështjet kryesore përfshinin baterinë e litiumit të pajisjes, mundësinë e migrimit të telave të implantit brenda trurit dhe sfidën e nxjerrjes së sigurt të pajisjes pa dëmtuar indet e trurit.

‘Neuralink’, i themeluar në vitin 2016, ka qenë subjekt i disa hetimeve federale. Në maj, ligjvënësit amerikanë u kërkuan rregullatorëve të hetojnë nëse përbërja e një paneli që mbikëqyr testimin e kafshëve në ‘Neuralink’ kontribuoi në eksperimente të gabuara dhe të nxituara.

Departamenti i Transportit po heton nëse ‘Neuralink’ ka transportuar ilegalisht patogjenë të rrezikshëm në patate të skuqura të hequra nga truri i majmunit pa masat e duhura.

‘Neuralink’ është gjithashtu nën hetim nga Zyra e Inspektorit të Përgjithshëm të Departamentit të Bujqësisë të SHBA-së për shkelje të mundshme të mirëqenies së kafshëve. Ky hetim ka parë gjithashtu mbikëqyrjen e ‘Neuralink’ nga USDA.