Çfarë janë karikaturat dhe cila është historia e artit të karikaturës?

Arti i karikaturës mund të përkufizohet si vizatime të ekzagjeruara të një objekti ose personi. Ka një histori të gjatë karikaturash, me piktura të hershme karikaturë që u shfaqën në vitet 1590. Që atëherë, janë prodhuar shumë karikatura të famshme të liderëve politikë dhe të famshëm.

Çfarë janë karikaturat?

Një karikaturë është një përshkrim i një personi real që modifikon ose ekzagjeron tipare të veçanta duke ruajtur një ngjashmëri: një vepër e ekzagjeruar e artit portret. Karikaturat fillimisht fituan popullaritet si një formë e artit të bukur në shekujt 16 dhe 17, kur satiristët i përdorën ato për të tallur personalitete dhe politikanë të shquar. Një karikaturë që gjithashtu ka një mesazh moral shpesh quhet satirë. Veprat e artit të karikaturave janë ende të njohura sot dhe përdoren në botime dhe gazeta për të tallur aktorët, politikanët dhe artistët. Mjetet e artistit janë e vetmja gjë që ka ndryshuar ndjeshëm me kalimin e kohës. Fillimisht, karikaturistët përdornin vizatime me qymyr, stilolaps, laps dhe bojë, por tani një artist mund të përdorë softuer grafikë dixhitalë si Adobe Illustrator.

Karikaturistët posedonin shumë më tepër ndikim me stilolapsat e tyre se çdo shkrimtar ndonjëherë. Ata përcillnin ide pa pasur nevojë për tekst të shkruar në fazat e hershme të zhanrit, gjë që ishte domethënëse në një periudhë kur pjesa më e madhe e publikut nuk dinte të lexonte. Një nga rastet më të njohura të këtij lloji të artit grafik janë gravurat satirike të Napoleon Bonapartit të artistit britanik James Gillray. Ai e portretizoi perandorin francez si të shkurtër dhe budalla, të veshur me një kapelë të madhe. Si pasojë, ne ende e konsiderojmë atë më të shkurtër se sa ishte në të vërtetë në jetën reale. Këto vizatime të ekzagjeruara janë një nga llojet më të njohura të artit, por si vizatime figurative, ato janë shpesh po aq të aftë dhe domethënëse sa shumica e pikturave tradicionale të portreteve.

Historia e Artit të Karikaturës

Fjala karikaturë rrjedh nga fjala caricare, që do të thotë "te ekzagjerosh" në italisht. Këto terma iu atribuohen disa vizatimeve të ekzagjeruara të portreteve të prodhuara nga italiani Annibale Carracci në vitet 1590. Sipas titrave që ai dha, imazhet ishin të destinuara për komedi, duke u tallur me parimet e tij krijuese për të cilat ai u udhëzua në Akademinë e Bolonjës. Në ditët e sotme, ne mund të pyesim pse karikaturave iu desh kaq shumë kohë për t'u bërë një stil i njohur arti. Megjithatë, duhet të theksohet se për shekuj me radhë, artistët janë përpjekur të krijojnë vepra arti reprezentative krejtësisht realiste, e cila është parë gjithmonë si objektivi përfundimtar. Kjo ishte arritur në një masë më të madhe në kohën e Rilindjes së Lartë. Vetëm kur piktorët e Rilindjes së Lartë zotëruan teknikën e krijimit të një ngjashmërie të saktë, filluan ta zbërthejnë atë.

Ky proces vazhdoi për qindra vjet, duke çuar përfundimisht në vepra arti tërësisht abstrakte që morën formën e artit konkret gjeometrik të Mondrian-it. Karikatura mbeti kryesisht një stil arti italian për njëqind vitet e ardhshme, pavarësisht nga fakti se Pieter Bruegel Plaku dhe bashkëmoshatarët e tjerë në Evropën Veriore po prodhonin gjithashtu vizatime të ekzagjeruara të njerëzve. Gjithashtu është pohuar se piktorët në mesjetën e vonë që vizatuan krijesa biomorfike si gargojla në skajet e dorëshkrimeve të ndriçuara ishin pararendës të karikaturistëve.