Shumë prej nesh kanë rënë në dashuri çmendurisht, ose thjesht mendonim se ka qenë dashuri.

Është e sigurt që do të ndodhë të paktën një herë në jetën tuaj. Është ajo ndjenjë si i të qënit i rrëmbyer në mendime. Zemra rreh më shpejt kur jeni afër tij/saj, apo edhe thjesht kur mendoni për të. Jeta duket kaq emocionuese, plot gëzim.

Por koha kalon...

Për të hedhur më shumë dritë mbi ndryshimin midis dashurisë dhe pasionit, ne i drejtohemi hulumtimit të Helen Fisher dhe ekipit të saj, të cilët kanë zbuluar se dashuria romantike ekziston si tre kategori: epshi, tërheqja dhe atashimi. Një grup specifik i hormoneve i caktohet secilës prej këtyre kategorive. Epshi ka të bëjë me kënaqësinë seksuale dhe drejtohet nga hormonet seksuale të testosteronit dhe estrogjenit. Tërheqja, e udhëhequr nga dopamina, norepinefrina dhe serotonina, gjë që shpjegon pse fillimi i një marrëdhënieje dashurie është kaq emocionues dhe gjithëpërfshirës.

Pastaj, ka lidhjen, e drejtuar nga oksitocina ("hormoni i përqafimit") dhe vazopresina, e cila është faktori kryesor ekskluziv për marrëdhëniet afatgjata. Bëhet fjalë për lidhjen, miqësinë, dëshirën për afërsi përtej seksit.

Këtu janë pesë mënyra për t'ju ndihmuar të dalloni dhe kuptoni ndryshimin e madh midis pasionit dhe dashurisë autentike. Kuptoni se çdo marrëdhënie është unike dhe e ndryshme, kështu që ajo që ndodh në një marrëdhënie mund të mos ndodhë në një tjetër. 

1. Biologjia është një faktor kyç

Kur jemi të tërhequr nga dikush dhe fillojmë të kemi ndjenja të forta për të, kjo është kryesisht sepse biologjia po na ndihmon. Neurotransmetuesit e çliruar nga truri derdhen në sistemet tona dhe prodhojnë dhe mbajnë ndjenja kënaqësie, lumturie dhe madje euforie.

 Ne në fakt po përjetojmë një nivel të lartë kimik. Këta neurotransmetues janë duke na varur ndaj ndjenjave të "dashurisë", ose asaj që ne mendojmë se është dashuri. Por me kalimin e kohës, ky intensitet zvogëlohet dhe, nëse është thjesht magjepsje, do të zvogëlohet edhe ajo që keni ndjerë dikur dhe realiteti i situatës do të bëhet shumë më i qartë.

2. Fantazia kundrejt realitetit

Kur kemi thjesht pasion, gjithçka duket e mrekullueshme dhe perfekte. Edhe pse e dimë se jeta nuk është perfekte dhe shpesh jo e mrekullueshme, kur jemi në këtë gjendje emocionesh të shtuara duket sikur gjithçka është ashtu siç është dhe se asgjë nuk mund të shkojë keq. Dashuria na lejon të shohim atë që duam të shohim, atë që duam të jenë të tjerët sesa kush janë ata. 

Në realitet, jeta është...e mira, e keqja dhe e shëmtuara. Në dashurinë autentike, ka vlera, shpresa dhe ëndrra të përbashkëta.

3. Sipërfaqësore kundrejt 'të thellës'

Kur jemi të magjepsur, theksi vihet në atë që mendojmë se na bën më tërheqës – mënyra se si dukemi, vishemi, sillemi. Mund të përmbahemi nga frika se nëse tregojmë pjesë të vetes për të cilat jemi të pasigurtë, partneri ynë mund të shmanget. 

Dashuria pranon gjithçka, duke përfshirë të gjitha të metat në pamje apo karakter. Dashuria e di se askush nga ne nuk është i përsosur, se të gjithë jemi 'vepra në progres'

4. Obsesioni kundrejt "let it be"

Dikush mund të bëhet aq i magjepsur sa të mendojë për personin tjetër gjatë gjithë ditës, aq sa nxit edhe pasigurinë. Obsesioni mund të shkojë deri në nevojën për të kontrolluar çdo veprim të një partneri. 

Dashuria të bënë të jesh më i kujdesshëm me hapësirën ndaj tjetrit.

5. “I varur” nga dashuria kundrejt gjetjes së paqes në dashuri

Ka nga ata që ndihen të “varur” nga dashuria romantike, duke besuar se kjo është  dashuria e vërtetë. Ata “dashurohen” fort dhe shpejt. 

Varësia bën që mos të arrihet kurrë në pjesën e dashurisë me uljet dhe ngritjet, triumfet dhe zhgënjimet, vështirësitë dhe shpërblimet e saj.