Ankandi në Londër për pikturën e fundit të artistit austriak arriti çmimin më të lartë ndonjëherë në Evropë për një vepër arti

Piktura e Gustav Klimt Dame mit Fächer (Zonja me një tifoz) është shitur për 85.3 milion £ në Sotheby's, duke u bërë vepra më e vlefshme e artit e shitur ndonjëherë në ankand në Evropë.

Në paraqitjen e saj të parë në treg në 29 vjet, kryevepra e fundit e piktorit të ndjerë austriak tejkaloi pritshmëritë e para-shitjes prej 65 milionë paund kur doli të martën në Londër, dhe gjithashtu vendosi një rekord të ri për artistin.

Pas një lufte 10-minutëshe me oferta midis katër ofertuesve, piktura iu shit Patti Wong, themeluese e Patti Wong & Associates.

Çmimi përfundimtar prej 85.3 milion £ (108.000.000 $, 99.2 milion €) tejkaloi 65 milion £ e arritur për skulpturën e Alberto Giacometti L'homme qui marche I (Njeriu në këmbë I), e cila u shit në Sotheby's Londër në 2010.

Helena Newman, kryetarja e Sotheby's Europe dhe drejtuesja mbarëbotërore e artit impresionist dhe modern, tha: "Dame mit Fächer është portreti i fundit i krijuar nga Gustav Klimt para vdekjes së tij të parakohshme.

Dame mit Fächer, e cila është një portret i një gruaje pa emër, ishte ende duke qëndruar në një kavalet në studion e Klimt në kohën e vdekjes së parakohshme të artistit në vitin 1918, në moshën 55-vjeçare, gjatë kulmit të tij artistik.

Austriaku vizatonte kryesisht motivet kineze me përdorimin e feniksit dhe luleve të zambakut, ndërsa rrafshimi i sfondit dhe vendosja e tij përballë modeleve pasqyronte interesin e tij për printimet japoneze të blloqeve të drurit.