Ngjyra e nxirjes i jep lëkurës atë efekt shkëlqyes, të cilin do të donim ta mbanim sa më gjatë me vete. Pas marrjes së diellit, është e rëndësishme të ndiqni disa truke për të bërë që efektet e nxirjes të zgjasin me kalimin e kohës. Çfarë duhet bërë dhe çfarë nuk duhet bërë fare? Ja gjithçka që duhet të dini për të shmangur humbjen e nxirjes dhe për t’u kujdesur për lëkurën tuaj, duke ruajtur nxirjen edhe pas pushimeve.
Çfarë do të thotë të ruash nxirjen më gjatë?

Një nxirje arrihet kur rrezet e diellit ose rrezet artificiale ultraviolet (UV) godasin lëkurën, duke shkaktuar formimin e një pigmenti të quajtur melaninë. Melanina është përgjegjëse për shkëlqimin më të errët që e lidhim me nxirjen, por është gjithashtu mënyra e lëkurës për t’u mbrojtur nga dëmtimi UV i shkaktuar nga dielli.

Nxjerrja që merrni nga ekspozimi në natyrë është kryesisht rezultat i rrezeve UVA të diellit, pasi shumica e rrezeve UVB absorbohen nga shtresa e ozonit të tokës. Rrezet UVB kanë më shumë energji se rrezet UVA, mund të dëmtojnë drejtpërdrejt ADN-në dhe janë shkaku i shumicës së kancereve të lëkurës, edhe pse rrezet UVA dhe UVB mund të shkaktojnë probleme të lëkurës.

Pavarësisht kësaj, nëse e ekspozoni veten në rrezet e diellit me kujdesin e duhur, nxirja është e mirë për ju. Para së gjithash, ekspozimi në diell që nënkupton rrezitje do të thotë mbushje me vitaminë D dhe ky mikronutrient ka disa përfitime:

ka një efekt antidepresiv
përmirëson shëndetin e lëkurës
mbështet mirëqenien e sistemit nervor
përmirëson sistemin imunitar
është i mirë për shëndetin e kockave dhe muskujve.


Por kjo nuk është e gjitha, sepse ekspozimi në diell rrit nivelet e serotoninës, e cila nga ana tjetër përmirëson gatishmërinë, përqendrimin dhe vitalitetin.

Burimi: Revista Psikologjia