Pavarësisht se sa kohë ka kaluar ose sa marrëdhënie keni pasur që atëherë, është e vështirë të harroni dashurinë tuaj të parë. Të biesh në dashuri me dikë për herë të parë është një përvojë që të ndryshon jetën. 

Nëse po pyesni veten se si ta harroni dashurinë tuaj të parë – edhe vite më vonë – nuk jeni vetëm.

Sipas ekspertëve të marrëdhënieve, ka arsye pse dashuria juaj e parë është kaq e paharrueshme. Sipas Dr. Holly Schiff, PsyD, një psikolog klinik i licencuar, nuk hap vetëm një botë emocionesh dhe mundësish për ju, por gjithashtu mund të sjellë ndjenja frike. "Kjo përvojë është ndryshe nga çdo gjë që keni ndjerë më parë, gjë që e bën personin e lidhur me këtë zbulim një fiksim të përhershëm në kujtesën tuaj," i thotë Schiff Bustle. “Për të mos përmendur lidhjet kimike që përjetoni kur jeni në dashuri, siç është oksitocina.”

Oksitocina njihet si "hormoni i dashurisë". Ndihmon të lidhni njerëzit më afër njëri-tjetrit, është ajo që i mban disa njerëz monogamë. Gjëra të thjeshta si përqafimi, puthja dhe përkëdhelja, mund t'ju lidhin kimikisht me partnerin tuaj.

"Ju do t'i mbani këto kujtime me vete gjatë gjithë jetës tuaj, veçanërisht pasi ky person ishte përgjegjës për një pjesë të rritjes suaj personale," thotë Schiff. "Dashuritë e para zakonisht përfaqësojnë gjithashtu rininë tuaj ose një kohë më të re, më të thjeshtë."

Truri juaj është 'i prirur' për të kujtuar përvoja të këndshme

Nëse arsyeja pse dashuria juaj e parë ende mban një vend të veçantë në zemrën tuaj, mund të falënderoni trurin tuaj për këtë. Sipas Dr. Robin Buckley:

“Ashtu si fitorja e parë në bixhoz ose niveli i parë i heroinës së një të droguari, ne duam ta ripërjetojmë atë 'herë të parë' përsëri,” thotë Buckley. “Kjo është një arsye pse është e vështirë të harrosh një dashuri të parë. Truri ynë kujton 'përvojat' neurokimike të lidhura me të dhe dëshiron që kjo përvojë të kthehet."

Dashuria  e parë lë një gjurmë në trurin tuaj

Shumë herë njerëzit përjetojnë rënien në dashuri për herë të parë në adoleshencë. Siç thotë Joseph Bordelon, praktikuesi kryesor dhe pronar i Christian Counseling Austin, për Bustle, adoleshenca është një periudhë në të cilën kujtesa dhe fuqitë tona përpunuese janë në kulmin e saj. Meqenëse kujtesa juaj është shumë më e fortë gjatë kësaj periudhe, ka shumë më tepër gjasa që ta mbani mend gjallërisht përvojën e rënies në dashuri.