1. Komunikoni hapur: Krijoni një hapësirë të sigurt dhe jo-gjykuese ku fëmija të ndihet rehat duke shprehur ndjenjat dhe shqetësimet e tij. Inkurajoni komunikimin e hapur dhe të sinqertë dhe dëgjoni në mënyrë aktive ato që kanë për të thënë.

2. Edukoni veten: Merrni kohë për të edukuar veten për depresionin dhe simptomat e tij. Të kuptuarit e asaj që po kalon një adoleshent, mund t'ju ndihmojë të ndjeni empati me betejat e tyre dhe të ofroni mbështetjen e duhur.

3. Kërkoni ndihmë profesionale: Nëse dyshoni se fëmija juaj po përjeton depresion, është thelbësore të kërkoni ndihmë profesionale nga një profesionist i shëndetit mendor. Një terapist i kualifikuar mund të japë një diagnozë të saktë dhe të rekomandojë opsionet e duhura të trajtimit.

4. Inkurajoni zakone të shëndetshme: Promovoni shëndetin fizik përmes ushtrimeve të rregullta, një diete të ekuilibruar dhe gjumit adekuat. Inkurajoni atë të përfshihet në aktivitete që i pëlqejnë dhe të kalojë kohë me miqtë ose të përfshihet në hobi që i sjellin gëzim.

5. Nxitni marrëdhënie mbështetëse: Inkurajoni adoleshentin tuaj të mbajë marrëdhënie pozitive dhe mbështetëse me miqtë dhe anëtarët e familjes. Mbështetja sociale mund të luajë një rol të rëndësishëm në menaxhimin dhe shërimin nga depresioni.

6. Shmangni vendimet e njëanshme: Kur bëhet fjalë për opsionet e trajtimit ose vendimet kryesore që lidhen me shëndetin mendor të adoleshentit tuaj, përfshijini ata në procesin e vendimmarrjes. Lërini ata të thonë planin e tyre të trajtimit dhe të respektojnë autonominë e tyre.

7. Jini të durueshëm dhe mirëkuptues: Mos harroni se shërimi kërkon kohë dhe përparimi mund të jetë i ngadalshëm. Jini të durueshëm dhe vazhdoni t'i ofroni dashuri dhe mbështetje të pakushtëzuar adoleshentit tuaj gjatë gjithë rrugëtimit të tij drejt rimëkëmbjes.

Duke zbatuar këto këshilla prindërore dhe duke krijuar një mjedis edukues, ju mund të mbështesni adoleshentin tuaj në depresion dhe t'i ndihmoni të lundrojë në këtë periudhë sfiduese. Mos harroni, ju nuk jeni vetëm dhe kërkimi i ndihmës profesionale është thelbësor për mirëqenien tuaj dhe të fëmisë suaj.