Rënia e kërkesës për verërat franceze, një treg më konkurrues dhe problemet e vazhdueshme pandemike i kanë goditur prodhuesit e verës në rajonet e Bordeaux dhe Languedoc aq rëndë sa qeveria franceze së shpejti do t'i paguajë 215 milionë dollarë për të shitur tepricat e tyre - dhe ka lënë mënjanë para të tjera për të ndihmuar kultivuesit e rrushit të pakësojnë vreshtat e tyre.

Marc Fesneau, Ministri Francez i Bujqësisë, u tha gazetarëve të premten se paratë për të shkatërruar stokun e tepërt kanë për qëllim të frenojnë një rënie të çmimeve dhe të lejojnë prodhuesit e verës të "gjenin përsëri burime të ardhurash" ndërsa vendi përgatitet për një tepricë prej 3 milion hektolitra verë - rreth 400 milionë shishe - këtë vit, raportoi Financial Times.

Paratë do t'i lejojnë prodhuesit e verës të distilojnë alkoolin nga verërat e tyre të tepërta - që pritet të përfaqësojë rreth 7% të prodhimit të vitit të kaluar - në alkool të pastër, i cili mund t'u shitet me humbje prodhuesve të dezinfektuesve të duarve, parfumeve dhe industrive të tjera. 

Kjo nuk është hera e parë që qeveria ka krijuar një program të tillë riblerjeje pasi mbiprodhimi i vinos ka ulur çmimet e disa verërave deri në 20%—ekspertja franceze e tregut të verërave Elizabeth Carter tha për 'Washington Post' se Franca ka vite që lufton me më shumë verë sesa konsumohet dhe kufizimi i sasisë duhet të ndihmojë në rritjen e çmimeve.

Rajoni i Bordeaux është i njohur për verën e kuqe dhe Languedoc është i njohur për përzierjet e tij të verës së kuqe, të dy të goditura rëndë nga rënia e shitjeve të verës së kuqe që kanë rënë me 32% në Francë gjatë 10 viteve të fundit, pasi të rinjtë që pinë i drejtohen rozes, birrës dhe opsioneve jo-alkoolike në vend.

Mbyllja e restoranteve dhe anulimi i tregjeve dhe shfaqjeve tregtare gjatë pandemisë goditi rëndë prodhuesit e verës dhe kriza e vazhdueshme klimatike ka dëmtuar gjithashtu industrinë - lajmet për pagesat për të shkatërruar tepricën vijnë në të njëjtën kohë me sezonin e vjeljes së rrushit në vend, i cili ka lëvizur ngadalë më herët çdo vit që nga vitet 1980 me rritjen e temperaturave të verës.

Rritja e çmimeve të karburantit dhe ushqimit të shkaktuar nga pushtimi rus i Ukrainës ka bërë që blerësit të shpenzojnë më pak për pijet në të gjithë Bashkimin Evropian, raporton Barron-konsumi i verës ka rënë 10% këtë vit në Spanjë, 22% në Gjermani dhe 34% në Portugali.

Për më tepër, më pak hektarë tokë franceze se kurrë po përdoren për të kultivuar rrush për verë, pasi vendi gjithashtu pranon të kompensojë kultivuesit e rrushit që shqyejnë hardhitë e tyre të tepërta - kultivuesit e rrushit në Bordeaux po planifikojnë të heqin pothuajse 23,500 hektarë hardhi këtë vit.

Franca është një nga vendet më të mëdha prodhuese të verës në botë dhe e ka konsideruar industrinë si një pjesë thelbësore të kulturës së saj për më shumë se 2000 vjet. Ligjet për të kontrolluar cilësinë e verës franceze kanë qenë në fuqi që nga vitet 1930 dhe të gjitha llojet e verës prodhohen në Francë. Vendi ka më shumë se 200 varietete indigjene të verës, duke përfshirë Chardonnay dhe Cabernet Sauvignon. Tregu francez i verërave vlen rreth 15.6 miliardë dollarë, sipas firmës kërkimore IBIS World, dhe vitin e kaluar eksportet e verës dhe pijeve alkoolike arritën në 18.5 miliardë dollarë.