Puthja është gjesti i parë i dashurisë që mësojmë që në fëmijëri. Është një gjest i thjeshtë dhe i ëmbël me të cilin tregohet dashuria, por që sigurisht mund të marrë nuanca të ndryshme në varësi të faktit nëse ndodh mes njerëzve të dashuruar apo jo.

Puthja e parë me burrin ose gruan që doni është një ngjarje që do të mbahet mend përjetë. Pothuajse një fazë në rritjen emocionale dhe sentimentale të dikujt, e cila lejon një kontakt të parë të thellë me një partner. Lidhur me këtë, si mund të harrohen vargjet e poetit romak Catullus, i cili përjetësoi këto vargje kushtuar të dashurës së tij Lesbia: “Më jep njëmijë puthje, pastaj njëqind, pastaj njëmijë, pastaj njëqind, pastaj njëmijë, pastaj edhe njëqind të tjera”.

Lloji më intim dhe i thellë i puthjes është padyshim ajo franceze, e cila kërkon që gjuhët e dy personave të vijnë në kontakt. Sinonim i vërtetë i pasionit, është puthja e shkëlqyer e të dashuruarve dhe shpreh shkrirjen e dy të dashuruarve në trup dhe shpirt.

Puthja mund të marrë një rëndësi të ndryshme për secilin prej nesh. Sidomos për gratë, mund të jetë një gjest shumë i rëndësishëm për t’ia ofruar personit të parë që ndodh; në raste të tjera, megjithatë, shihet si një mënyrë për t’u njohur me njëri-tjetrin. Fakti është se mes të dashuruarve është, përkundrazi, një gjest thelbësor dashurie.

Një marrëdhënie dashurie pa puthje është zakonisht shenjë e prishjes së një marrëdhënieje. Në veçanti, shumë njerëz pyesin se çfarë do të thotë kur partneri nuk puth më gruan ose burrin e tyre gjatë një marrëdhënieje intime: le të gjejmë disa përgjigje.

Shumë çifte, veçanërisht pas shumë vitesh lidhje, priren të mos shfaqin më të njëjtin pasion fillestar. Ka disa shenja themelore që tregojnë këtë largim: një mbi të gjitha është sigurisht rëndësia më e vogël që ai i jep puthjes.

Madje ndodh që shumë njerëz të bëjnë pa të edhe gjatë marrëdhënieve intime, duke e nënvlerësuar shumë rëndësinë e saj. Të shumtë janë ata që ankohen se partneri i tyre neglizhon totalisht t’i puthë gjatë intimitetit, duke humbur kështu magjinë dhe atë mirëkuptim që shkon përtej eksitimit banal të momentit.

Por pse disa çifte nuk puthen? Një pyetje që gjithnjë e më shumë njerëz ia bëjnë vetes me ankth në rritje, sepse shpesh vijnë për t’i dhënë vetes përgjigje: për shembull, që tjetrit nuk i pëlqen më si dikur ose për shkak të ndonjë problemi më teknik, siç është fryma e keqe e gojës. Në çdo rast, është mirë të flitet gjithmonë për të për të shmangur keqkuptimet afatgjata që janë gjithmonë të dëmshme për çiftin, si për shembull për të shuar pasionin e tyre.

E vërteta mund të jetë shumë më e thjeshtë nga sa mendoni ju, domethënë të gjithë e kuptojnë puthjen në mënyrë krejtësisht personale, sepse për dikë mund të jetë një gjest që duhet dhënë me kursim, ndërsa për të tjerët është diçka më e thjeshtë dhe më instinktive.

Është e vërtetë që shumë mund të jenë shumë të lidhur me partnerin e tyre nga një këndvështrim veçanërisht emocional dhe mendor, ndërsa në të njëjtën kohë nuk e ndjejnë më atë tërheqjen e papërmbajtshme që ishte aty fillimisht. Simptoma e parë e kësaj rënie të dëshirës mund të shfaqet pikërisht me mungesën e interesit për puthjen. Në çdo rast, gjëja më e mirë që mund të bëni në këto raste është të hapeni dhe të flisni për të, duke shmangur kështu shqetësimet dhe keqkuptimet e panevojshme.

Burimi: Fidelityhouse / Revista Psikologjia