Çfarë është një marrëdhënie e hapur?

Përkufizimi i një marrëdhënieje të hapur nuk është i prerë ose bardh e zi - por këtu është thelbi: ju mund të merrni pjesë në ndërveprime të tjera seksuale ose romantike jashtë marrëdhënies kryesore.

"Një marrëdhënie e hapur është një marrëdhënie ku njerëzit kanë rënë dakord se është në rregull të bëjnë seks jashtë marrëdhënies," shpjegon Tamara Pincus, LICSW, një psikoterapiste që identifikohet personalisht si poliamorous. “Kjo mund të duket si një marrëdhënie e plotë, e cila do të ishte më shumë në anën poliamore të gjërave, ose mund të jetë thjesht lidhje me njerëz në festa, ose të bësh treshe herë pas here. Mund të jetë çdo gjë.”

Tani, për ta zbërthyer pak këtë: Një strukturë marrëdhëniesh poliamoroze zakonisht nënkupton që pjesëmarrësit janë të përfshirë në dy ose më shumë marrëdhënie të përkushtuara. 

Kjo është arsyeja pse komunikimi është kaq integral në këtë strukturë - por gjithashtu është edhe nevoja për vetëdije. Ju duhet të kuptoni se çfarë dëshironi, duke marrë parasysh edhe atë që personi ose njerëzit tjetër kanë nevojë nga marrëdhënia.

Si ta hap temën e një marrëdhënieje të hapur me partnerin tim?

Pincus rekomandon një qasje të butë dhe të drejtpërdrejtë. Sillni konceptin e marrëdhënieve të hapura dhe shikoni se si përgjigjet partneri juaj.

"Thuajuni atyre se jeni të interesuar dhe sigurohuni që të sqaroni se kjo nuk është për shkak se partnerit tuaj i mungon diçka, por sepse ka diçka jashtë që dëshironi të eksploroni," thotë Pincus.

Çfarë duhet të bëj nëse partneri im sjell idenë e një marrëdhënieje të hapur?

Tani, nëse tjetri është ai që do të hapë fillimisht temën, mbani mend të njëjtën gjë: kjo nuk ka të bëjë me ju, por përkundrazi, nevojat dhe kuriozitetet e tij. “Gjëja e parë që duhet të bëni është të përpiqeni të mos bëni panik. Merrni frymë thellë”, thotë Pincus. “Vetëm për shkak se kjo është diçka për të cilën partneri juaj është i interesuar ose kurioz, nuk do të thotë se duhet të ndodhë dhe nuk do të thotë se ka ndonjë gjë që nuk shkon me ju.”

Pincus rekomandon të gjeni kohë për të eksploruar temën në internet, për të lexuar libra dhe ndoshta edhe për të folur me një terapist.

Si ta di nëse një marrëdhënie e hapur është e duhura për mua?

Marrëdhëniet e hapura nuk janë për të gjithë. Kjo është ndoshta e qartë, por ka një dallim të madh midis të qenit i intriguar nga koncepti dhe ai që funksionon për ju dhe marrëdhënien tuaj.

Pra, si mund t'i shqyrtoni të gjitha? Si fillim, pyesni veten nëse jeni një person që bie në dashuri me më shumë se një person. Dhe pastaj, a jeni të kënaqur me partnerin tuaj duke bërë seks me njerëz të tjerë? Ka një ndryshim të madh midis dëshirës për të eksploruar dhe ndjenjës së mirë me tjetrin që bën të njëjtën gjë.

“Nëse nuk ndiheni rehat me idenë [që partneri juaj] po bën seks me më shumë se një person, atëherë kjo nuk është për ju”, thotë Pincus.

Cilat janë përfitimet e të qenit në një marrëdhënie të hapur?

Së pari, negociimi dhe lundrimi i një marrëdhënieje të hapur mund t'ju ndihmojë të komunikoni me partnerin(ët) tuaj dhe të arrini në atë që dëshironi vërtet. Zhvillimi i aftësisë për të përcjellë dëshirat dhe ndjenjat tuaja, si dhe marrja parasysh e këndvështrimeve të shumta, është tepër e vlefshme.

“Të jesh në gjendje të marrësh kaq shumë këndvështrime të ndryshme dhe të kuptosh se si të bësh një bisedë kuptimplotë kur ndjen një integritet me veten, të jep mundësinë të njohësh veten vërtet mirë”.