Hapi i parë është diagnostikimi i gjëndrave të flokëve

Lloji më i përhapur i rënies së flokëve tek gratë është alopecia androgjenike, e cila shkaktohet nga ndryshimet gjenetike dhe hormonale, thotë Michele Green, MD, një dermatologe kozmetike me bazë në Nju Jork. Zakonisht fillon me një hollim dhe zgjerim gradual, më pas vazhdon në rrallim difuz në pjesën e sipërme të kokës.

Por sigurisht që ka mundësi të tjera. Alopecia areata, një gjendje autoimune që mund të shkaktohet nga stresi ose sëmundjet, mund të shkaktojë njolla. Alopecia shfaqet nga mbajtja e flokëve të kapura në mënyrë të përsëritur.

Dhe së fundi, telogjen effluvium është një rënie e papritur dhe e madhe e flokëve. Ky është lloji i humbjes së flokëve që Covid nxit.

Bridgette Hill, një trikologe me bazë në Florida, thotë se humbja e flokëve të lidhura me Covid-in tek klientët e saj ka qenë e shpeshtë. “Trupi i përgjigjet Covid-it duke krijuar një gjendje pro-inflamatore, e cila çon në dëmtimin e indeve që mund të shkaktojë telogjen efluvium”, shpjegon Hill. Shton Skjøth: "Përafërsisht një e treta e klientëve tanë kanë përjetuar rënie të flokëve të lidhura me Covid-in që zgjat diku nga dy deri në 12 muaj."

Dieta, stresi, shtatzënia dhe menopauza i përkeqësojnë gjërat

Dietat tona (nëse janë më shumë të përpunuara sesa të mbushura me lëndë ushqyese si hekuri, zinku dhe vitamina D) dhe mungesa e gjumit adekuat mund të shfaqen në flokët tanë, dhe e njëjta gjë vlen edhe për stresin. “Stresi rezulton në lirimin e epinefrinës dhe rrit nivelet e kortizolit, i cili ndikon drejtpërdrejt në hormonet e trupit dhe gjëndrat e flokëve”, thotë Hill. “Nivelet e larta të kortizolit rezultojnë në më pak hormone që ndihmojnë në rritjen e flokëve dhe një ndryshim i hormoneve mund të shkaktojë reagime në lëkurën e kokës.”

Hormonet – dhe ndryshimet hormonale, veçanërisht ato që ndodhin gjatë shtatzënisë dhe menopauzës – janë një shkaktar i shpeshtë i rënies së flokëve. “Ekziston një ekuilibër delikat i estrogjenit, progesteronit dhe testosteronit që ndikon në rritjen e shëndetshme të kokës dhe flokëve, dhe hulumtimet kanë vërtetuar se edhe ndryshimi më i vogël në këto hormone mund të çojë në rënie dhe humbje të rëndë të flokëve”, thotë Hill.

Një nga periudhat më të zakonshme që gratë përjetojnë derdhje është pas lindjes. "Gjatë shtatzënisë, estrogjeni është i ngritur, duke lejuar që folikulat të qëndrojnë në fazën e rritjes më gjatë," thotë Skjøth. “Pas lindjes, një rënie e papritur e estrogjenit bën që shumë folikula të flokëve të hyjnë në fazën e pushimit duke rezultuar në një rritje të madhe të rënies.” Kjo zakonisht fillon disa muaj pas lindjes dhe më pas një cikël i rritjes para shtatzënisë kthehet brenda 15 muajve për dy të tretat e grave - por jo të gjitha.