30% deri në 40% e fëmijëve kanë probleme me gjumin, sipas Studimit të Gjumit të Fëmijëve në Kolonjë. Kështu që vënia e fëmijëve në gjumë mund të jetë rraskapitëse dhe zhgënjyese për prindërit. Por mos u mërzisni! Edhe pse problemi është i zakonshëm, ka disa metoda që mund t'i ndihmojnë fëmijët të bien në gjumë lehtë dhe të flenë të qetë pa u zgjuar.

1. Krijoni një rutinë gjumi.

Të bësh banjë në një kohë të caktuar, të këndosh, ta lejosh fëmijën të zgjedhë një libër për t’ua lexuar, apo edhe zgjedhja e pizhameve mund të tregojnë kohën e gjumit dhe ta bëjnë atë emocionuese. Vendosni gjithashtu një kohë specifike kur fëmija duhet të shkojë në shtrat, që përfundimisht do të bëhet zakon.

Është gjithashtu e rëndësishme që kjo rutinë të mos përfshijë lojëra aktive për një orë para gjumit, zhurma me zë të lartë, surpriza ose gjëra të tjera që e shpërqendrojnë nga gjumi, duke përfshirë pajisjet elektronike.

2. Kontakti i lëkurës me lëkurën është i rëndësishëm.

Kontakti i mjaftueshëm i lëkurës me lëkurën është jashtëzakonisht i rëndësishëm për fëmijët. Ata qetësohen dhe flenë më mirë, sipas studimit. Nga ana tjetër, studimet kanë treguar që fëmijët me mungesë të konsiderueshme të kontaktit fizik me prindërit e tyre kanë më shumë kortizol të hormonit të stresit, i cili mund të çojë në shumë probleme, përfshirë gjumin e trazuar.

Kjo do të thotë që nëse fëmija nuk ka kontakt të mjaftueshëm gjatë ditës, nuk është për t'u habitur që deri në mbrëmje të ms duan të flenë vetëm. Më shumë përqafime dhe puthje gjatë ditës do të lehtësojnë procesin e gjumit gjatë natës.

3. Zgjidhni ndriçimin e zbehtë.

Drita e ndritshme dërgon një mesazh të qartë në trurin tonë: rrini zgjuar. Por shkencëtarët janë bërë më specifikë se cilën dritë artificiale duhet të shmangim gjatë kohës së natës. Gjatësia e valës ngjyrë blu në dritën e bardhë është më e keqja për të fjetur, sepse pengon lëshimin e melatoninës që na relakson dhe na bën të përgjumur. Kjo është gjithashtu e vërtetë për bebet dhe fëmijët. Përdorni dritat e zbehta gjatë natës.

4. Largohuni nga fëmija pak nga pak.

Kjo metodë përfshin një prind që ulet në një karrige ose fle në një shtrat pranë shtratit të fëmijës. Dhe dita ditës "kampi" duhet të zhvendoset më tej dhe më larg, teksa fëmija fle. Është provuar të jetë efektive si tek foshnjat ashtu edhe tek fëmijët e vegjël nga shkencëtarët dhe ekspertët e gjumit. Për foshnjat, një prind ulet afër, derisa fëmija të flejë. Kur është 3 javësh, prania e prindërve hiqet gradualisht.

5. Përdorni metodën e “qarjes së kontrolluar”.

Qëllimi i kësaj metode është të ndihmojë fëmijën të mësojë të flejë në mënyrë të pavarur dhe të vetë-qetësohet. Siç sugjeron emri, prindërit vijnë për të kontrolluar dhe për t’u siguruar që fëmija është në rregull kur e dëgjojnë të qajë, por gradualisht e lejojnë që fëmija të qetësohet për një kohë më të gjatë (duke filluar me 3 minuta dhe duke rritur intervalet).

6. Zbehja e orarit të gjumit.

Në këtë rast kohën e gjumit e zhvendos për më vonë përkohësisht, rreth 30 minuta deri në një orë më vonë.

Pastaj rregullojeni gradualisht orarin për ta kthyer gjumin më herët, kështu që kur prindërit flejnë një orë më parë, fëmija ka më shumë gjasa të flejë vetë.

7. Largimi i makthit.

Studimet tregojnë se ankthet ndodhin në të paktën 80.5% të fëmijëve dhe ata mund të zgjohen në mes të natës të trembur. Prindërit mund t'i ndihmojnë fëmijët të përballen me frikën duke i treguar që janë të sigurt dhe duke u përpjekur ta rikujtojnë dhe rindërtojnë së bashku makthin me një fund të lumtur. Shkencëtarët sugjerojnë gjithashtu leximin që i ndihmon fëmijët e vegjël të përballen me frikën.