Apple lëshoi iOS 17 për iPhone të hënën. Është përditësimi më i madh i softuerit i Apple dhe është i disponueshëm për këdo që ka një iPhone nga viti 2018 ose më vonë.

Kompania lëshon një përditësim të madh për sistemin operativ të iPhone çdo vit së bashku me iPhone-ët e rinj dhe nuk keni nevojë domosdoshmërisht të blini një pajisje të re për të pasur akses në softuerin më të fundit.

Përditësimi i këtij viti ka shumë përmirësime në disa nga aplikacionet më të përdorura, duke përfshirë aplikacionin Phone, Messages dhe Safari.

Ka shumë ndryshime, por këtu janë disa nga pikat kryesore që duhet të dini rreth:

Postera kontaktues. Një nga ndryshimet më të mëdha do të jetë një veçori e re që i lejon përdoruesit e iPhone të zgjedhin një foto dhe font për të ndryshuar mënyrën se si shfaqen kur telefonojnë iPhone të njerëzve të tjerë. Me iOS 17, përdoruesit mund të krijojnë "posterin tuaj të kontaktit" në një mënyrë shumë të ngjashme me mënyrën se si përdoruesit mund të personalizojnë ekranin e tyre të kyçjes.

Korrigjimi automatik. Korrigjimi automatik i Apple është përmirësuar me një model gjuhësor të bazuar në transformator, një i afërm i teknologjisë që përdoret në ChatGPT. Përdoruesit gjithashtu mund të përfundojnë automatikisht fjalitë e tyre duke përdorur korrigjimin automatik duke trokitur në shiritin e hapësirës nëse ka një sugjerim.

Ndërfaqja e re e iMessage. Ndërfaqja e mesazheve me tekst të Apple ka marrë një rimodelim, duke lëvizur aplikacionet e fshehura si ngjitësit ose kamerën në një menu në anën e majtë të ekranit, në krahasim me sipër tastierës. Aplikacioni Messages tani mund të transkriptojë automatikisht edhe mesazhe të shkurtra audio. Kërkimi i teksteve tuaja të vjetra është përmirësuar gjithashtu ndjeshëm.

Emoji. Ndërsa iPhone ka pasur emoji - imazhe të vogla që mund t'i vendosni në krye të bisedave - për disa vite tani, në iOS 17, Apple ka vendosur të gjitha veçoritë e ngjitëseve në një pjesë të re të softuerit që mund të aksesohet përmes ndërfaqes së re iMessage . "Përvoja" e re, siç e quan Apple, mund të përdorë mësimin e makinës për të prerë automatikisht subjektet - si fytyra e maces suaj - nga fotot për të bërë emoji të reja prej tyre.

Modaliteti i stacionit të gatishmërisë. IPhonët që karikohen horizontalisht në një dok magnetik MagSafe tani kthehen në një lloj pulti që mund të shfaqë kohën, fotot tuaja, takimet e ardhshme, informacionin në Widgets, apo edhe një "Aktivitet të drejtpërdrejtë" si një gjurmues për dërgimin tuaj të Uber Eats.

Hiqni "hej". Vetëm "Siri". Është më e pastër. Asistenti zanor i Apple nuk kërkon më një "hej" përpara "Siri".

Posta zanore të drejtpërdrejta. Tani, kur përdoruesit marrin një telefonatë, ata mund ta dërgojnë atë drejtpërdrejt në postën zanore me një buton në ekranin e kyçjes së iPhone. Nëse telefonuesi lë një postë zanore, ajo do të transkriptohet në kohë reale, duke i lejuar përdoruesit të vendosë nëse është diçka që ai mund të dëshirojë të marrë, në fund të fundit.

Autentifikimi më i mirë me dy faktorë. Përdoruesit që përdorin si aplikacionin Mail të Apple ashtu edhe shfletuesin Safari do të gjejnë një veçori jashtëzakonisht të dobishme: Kur një kod identifikimi dërgohet në emailin tuaj, ai automatikisht do të shfaqet mbi tastierë. Gjithashtu, kodet e dërguara përmes mesazheve me tekst tani fshihen automatikisht pasi t'i keni futur ato, duke ju shpëtuar nga shikimi i një sërë njoftimesh mesazhesh të palexuara që në fakt janë vetëm kode hyrjeje.

Shfletim privat i mbrojtur me fjalëkalim. Modaliteti i shfletimit privat në telefon i Apple, i cili nuk ruan historinë e webit, tani mund të mbrohet me fjalëkalim dhe të shkyçet me Face ID të Apple.

Një kartëvizitë e re. Tregtimi i informacionit me përdoruesit e tjerë të iPhone tani është po aq i thjeshtë sa të bashkosh dy iPhone së bashku. Funksioni AirDrop i Apple do të tregtojë numra të veçantë telefoni, postera kontakti ose adresa emaili me lejen e përdoruesit.