Salmoni

Salmoni përmban lëndë ushqyese që promovojnë shëndetin e trurit, duke përfshirë vitaminën D dhe acidet yndyrore omega-3.

Këto lëndë ushqyese mund të ndihmojnë në rregullimin e neurotransmetuesve dopaminë dhe serotonin, gjë që mund të ofrojë qetësi dhe relaks.

Në veçanti, një regjim ushqimor i pasur me këto lëndë ushqyese, ka treguar se shoqërohet me shkallë më të ulët të ankthit.

Kamomili

Falë vetive antioksiduese dhe anti-inflamatore, kamomili mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit të lidhur me ankthin.

Megjithëse mekanizmat nuk janë të qartë, besohet se ai ndihmon në rregullimin e neurotransmetuesve që lidhen me gjendjen shpirtërore si serotonina, dopamina dhe acidi gama-aminobutirik. Shafrani i Indisë

Kjo erëz përmban kurkumin, që njihet për rolin e tij në përmirësimin e shëndetit të trurit dhe parandalimin e çrregullimeve të ankthit.

Falë këtyre vetive, kurkumina mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit të qelizave të trurit që lidhen me inflamacionin kronik dhe stresin oksidativ.

Çokollata e zezë

Disa studime sugjerojnë se flavonolet tek çokollata e zezë, një lloj antioksidanti, mund të rrisin rrjedhjen e gjakut në tru dhe të përmirësojnë rrugët e sinjalizimit të qelizave.

Këto efekte mund t’ju lejojnë të përshtateni më mirë me situatat stresuese që mund të çojnë në ankth dhe çrregullime të tjera të humorit.

Por kini parasysh se çokollata e zezë duhet konsumuar në moderim, pasi është e lartë në kalori dhe mund ta teproni lehtë me kosnumin e saj.

Kosi

Probiotikët, ose bakteret e shëndetshme, që gjenden në disa lloje kosi mund të përmirësojnë disa aspekte të mirëqenies tuaj, përfshirë shëndetin mendor.

Edhe pse ende një fushë kërkimore në zhvillim, shkencëtarët besojnë se probiotikët mund të mbështesin boshtin zorrë-tru. Një sistem i ndërlikuar midis traktit gastrointestinal dhe trurit.

Çaji jeshil

Çaji jeshil përmban L-theanine, një aminoacid që është studiuar për efektet pozitive në shëndetin e trurit dhe reduktimin e ankthit.

Për më tepër, L-theanina mund të rrisë dopaminën dhe serotoninën, neurotransmetues që janë treguar të kenë efekte kundër ankthit.

Konsumi i disa filxhanëve çaj jeshil çdo ditë mund të shoqërohet me më pak shqetësime.

Burimi: Agroweb