Çmimin Nobel për Letërsi për vitin 2023 shkon për Jon Fosse.

“Çmimi Nobel për Letërsi për vitin 2023 i është dhënë Jon Fosse për “dramat dhe prozën e tij novatore që i japin zë të pathënshmes”, njoftoi Akademia Suedeze në Stokholm të enjten.

Fosse, 64 vjeç, ka lindur në bregun perëndimor të Norvegjisë. Vepra e tij përbëhet nga rreth 40 drama, si dhe një mori romanesh, poezish, ese, libra për fëmijë dhe përkthime.

Ndërkohë Komiteti vlerësoi stilin e autorit, i cili është njohur si “Fosse minimalism.”

“Fosse paraqet situata të përditshme që njihen menjëherë në jetën tonë. Reduktimi radikal i tij i gjuhës dhe veprimi dramatik shpreh emocionet më të fuqishme njerëzore të ankthit dhe pafuqisë në termat më të thjeshtë”, tha komiteti.

Zgjedhja e Fosse si laureati i këtij viti kundërshton kritikat nga ata që thonë se komiteti shpërblen shkrimtarët evropianë në kurriz të autorëve në kontinente të tjera.

Edhe shkrimtarët meshkuj kanë dominuar historikisht çmimin: Nga 120 laureatët në letërsi, vetëm 17 kanë qenë gra.