Fotot e reja mahnitëse nga sonda Euclid e Agjencisë Evropiane të Hapësirës tregojnë kozmosin në detaje 'magjepsëse'.

Anija kozmike e mbështetur nga Mbretëria e Bashkuar, e cila u nis nga Florida në korrik, ka kthyer pesë imazhet e saj të para nga pika e saj e favorshme rreth një milion milje nga Toka.

Midis tyre është një fotografi e 1000 galaktikave në grupin Perseus 250 milionë vite dritë larg, si dhe një pamje e Mjegullnajës së Kokës së Kalit në yjësinë e Orionit.

Ekziston gjithashtu një galaktikë spirale mahnitëse, një 'galaktikë xhuxh e parregullt' dhe një grumbull globular - një top i dendur me rreth 400,000 yje të lashtë.

Pesë imazhet e para të publikuara sot janë hapi i parë në misionin gjashtëvjeçar të Euklidit për të krijuar hartën më të gjerë 3D të universit deri më tani.
ESA tha se asnjë teleskop tjetër nuk ka qenë në gjendje të krijojë imazhe kaq të mprehta astronomike në një pjesë kaq të madhe të qiellit.

Imazhi i parë tregon 1000 galaktika që i përkasin grupit Perseus, një grup galaktikash në yjësinë e quajtur sipas heroit mitologjik grek.

Këto 1,000 galaktika janë ato më të shndritshmet në foto, por ka gjithashtu më shumë se 100,000 galaktika të tjera më larg në sfond që duken më të zbehta.

Perseus është një nga strukturat më masive të njohura në univers, me përmasa rreth 11 milionë vite dritë, që përmban mijëra galaktika të zhytura në një re të madhe gazi të nxehtë.

Ndodhet 240 milionë vite dritë larg Tokës, që është relativisht afër në aspektin astronomik.